Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 8. 2016,
18.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

3

Natisni članek

Vladimir Putin Petro Porošenko Krim Ukrajina Rusija

Petek, 12. 8. 2016, 18.39

6 let, 6 mesecev

Napetost med Rusijo in Ukrajino narašča: se obeta prekinitev diplomatskih odnosov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

3

Dimitrij Medvedjev | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ruski premier Dimitrij Medvedjev je danes dejal, da Rusija ne izključuje možnosti prekinitve diplomatskih odnosov z Ukrajino, če ne bi bilo druge možnosti.

Poudaril je, da si tega ne želi, a lahko predsednik Vladimir Putin izda tudi takšen odlok. Ukrajina pa je Rusijo danes obtožila netenja nadaljnjih nemirov po incidentu v začetku tedna.

"Končno odločitev ima v rokah predsednik, ki vodi zunanjo politiko Rusije"

Kot je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass pojasnil Dimitrij Medvedjev, so v preteklosti že obstajali primeri prekinitve diplomatskih odnosov. Ob tem je izpostavil primer rusko-gruzijske vojne avgusta 2008. "Končno odločitev ima v rokah predsednik, ki vodi zunanjo politiko Rusije," je poudaril Medvedjev.

Ruska vojska je medtem danes sporočila, da so na Krim namestili svoj najbolj napreden protizračni obrambni sistem S-400 triumph, ki ga sicer uporabljajo tudi v Siriji. Sistem lahko zasleduje okoli 300 ciljev in jih hkrati sestreli več deset na razdalji več sto kilometrov.

Ukrajina Rusijo obtožuje načrtovanja nemirov

Ukrajina je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Rusijo danes obtožila načrtovanja nadaljnjih nemirov po incidentu v začetku tedna, ko naj bi ruska obveščevalna služba FSB preprečila vdor ukrajinskih obveščevalcev na polotok Krim.

Kijev Moskvi očita, da snuje množične provokacije na bojni črti na vzhodu Ukrajine, nato pa bi Kijev obtožila nespoštovanja mirovnega sporazuma iz Minska.

Ukrajinski predsednik Porošenko je odredil najvišjo bojno pripravljenost vojske ob meji s Krimom. | Foto: Reuters Ukrajinski predsednik Porošenko je odredil najvišjo bojno pripravljenost vojske ob meji s Krimom. Foto: Reuters

Ukrajinska obveščevalna služba povečala stopnjo teroristične ogroženosti

Direktorat ukrajinske vojaške obveščevalne službe je v izjavi Rusijo tudi obtožil, da krepi svoje sile, obnavlja zaloge streliva in izboljšuje vojaško opremo na nemirnem vzhodu Ukrajine, kjer upor proruskih upornikov traja že dve leti.

Ukrajinska obveščevalna služba je za območje Krima ter vzhodnih upornih regij Doneck in Lugansk danes tudi povečala stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo.

Mogoča uvedba vizumov za državljane Rusije

Poleg tega je ukrajinski zunanji minister Pavel Klimkin danes dejal, da bo Kijev obravnaval možnost uvedbe vizumov za ruske državljane. "Prihode z ruskega ozemlja moramo natančno nadzorovati," je Klimkin po navedbah nemške tiskovne agencije dpa poudaril v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Interfax.

Ob tem se poraja vprašanje, ali bi takšna uvedba učinkovito pomagala pri prepoznavanju ruskih agentov, na katerega pa Klimkin po poročanju dpa nima jasnega odgovora. Obstaja tudi nevarnost, da bi Moskva primere Rusov, ki ne bi več mogli obiskovati svojih sorodnikov v Ukrajini, uporabila kot propagando, je še poudaril Klimkin.

Porošenko odredil najvišjo bojno pripravljenost vojske

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v četrtek odredil najvišjo bojno pripravljenost vojske ob meji s Krimom in na meji z uporniki v vzhodnem delu države, potem ko je Moskva v sredo obtožila Kijev, da je v začetku tedna skušal vdreti na polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Vodja ukrajinskega nacionalnega varnostnega sveta Oleksandr Turčinov je danes znova zanikal te ruske navedbe z besedami, da je Moskva s tem želela prikriti smrtonosna streljanja med pripadniki ruskih sil, ki da "tradicionalno zlorabljajo alkohol".

Ruski predsednik Vladimir Putin meni, da je srečanje s Petrom Porošenkom nesmiselno. | Foto: Matej Leskovšek Ruski predsednik Vladimir Putin meni, da je srečanje s Petrom Porošenkom nesmiselno. Foto: Matej Leskovšek

Sestal se je tudi Varnostni svet ZN

Zaradi incidenta se je v četrtek na zahtevo Ukrajine na nujni seji za zaprtimi vrati sestal Varnostni svet ZN. Ukrajinski veleposlanik pri ZN Volodimir Jelšenko je povedal, da je od ruske strani zahteval, naj VS predloži dokaze o domnevni ukrajinski teroristični zaroti.

Kijev je Združene narode, evropske opazovalce in službe Rdečega križa zaprosil, naj zaslišijo domnevna storilca, obtožena ukrajinske zarote. Rezultati zaslišanja bodo predstavljeni Varnostnemu svetu ZN in Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, je še povedal Jelšenko.

Putin: Srečanje s Porošenkom je nesmiselno

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je po poročanju AFP sporočil, da je srečanje z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom ter mediatorjema, nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, ob robu vrha G20 prihodnji mesec po incidentu nesmiselno.

FSB objavil posnetek priznanja ukrajinskega agenta

Ruska obveščevalna služba FSB je danes objavila video posnetek zaslišanja, na katerem domnevni agent ukrajinske vojaške obveščevalne službe Ridvan Sulemanov govori o tem, kako je izbral kraje, kjer bi podtaknil bombe na letališču in avtobusni postaji v Simferopolu, prestolnici Krimskega polotoka, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Prijeli so ga 30. julija, ko je fotografiral na letališču, na zaslišanju pa je povedal, da je dan pred tem izbral štiri kraje na letališču in avtobusni postaji, kjer bi morda lahko podtaknil eksploziv. Opis teh krajev je poslal moškemu, ki ga je v ukrajinskem kraju Zaporožje rekrutiral oktobra 2015.

Tudi drugi osumljenec za pripravo terorističnega napada na Krimu Andrej Zakhtei je na posnetku priznal, da je deloval po ukazu ukrajinskih obveščevalcev. Video posnetek so objavili na ruskem televizijskem kanalu Rossiya-24, navaja Tass.

Ukrajina je sicer odločno zavrnila obtožbe Moskve, da so v začetku tedna ukrajinski obveščevalci skušali vdreti in izvesti teroristične napade na Krimskem polotoku, ki si ga je Rusija priključila marca 2014.

Po tem je Moskva okrepila varnost na Krimu in danes tam namestila svoj najbolj napreden protizračni obrambni sistem. Ukrajina pa je postavila vojsko na najvišjo bojno pripravljenost ob meji s Krimom in na meji z uporniki v vzhodnem delu države.

Ne spreglejte