Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 5. 2021,
9.23

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

4

Natisni članek

napad hekerji ZDA Joe Biden

Torek, 11. 5. 2021, 9.23

2 leti, 11 mesecev

Napad na cevovod: Biden prepričan, da so v ozadju hekerji iz Rusije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

4

Joe Biden | Joe Biden je prepričan, da bodo kriminalce, odgovorne za napad na največji cevovod v ZDA, odkrili preiskovalci FBI.  | Foto Reuters

Joe Biden je prepričan, da bodo kriminalce, odgovorne za napad na največji cevovod v ZDA, odkrili preiskovalci FBI.

Foto: Reuters

Čeprav ameriški predsednik Joe Biden nima dokazov, da bi bila v nedavni kibernetski napad na največji cevovod za gorivo v ZDA vpletena Moskva, je dejal, da obstajajo dokazi, da so tisti, ki so napad izvedli, v Rusiji, in da je ta dolžna ukrepati.

Odgovornost za napad na 8.850 kilometrov dolg cevovodni sistem podjetja Colonial, ki ob vzhodni obali ZDA prenaša 2,5 milijona sodčkov bencina, kerozina in dizla na dan, je prevzela kriminalna skupina DarkSide, ki je sporočila, da njen namen ni ustvarjati težav družbi, ampak ji gre le za zaslužek.

Skupina, ki jo sestavljajo veterani računalniškega kriminala, je v sistem spustila virus, ki ga je ugrabil, kriminalci pa v zameno za odstranitev zahtevajo plačilo. Napad je povzročil motnje v oskrbi z gorivi, ki so se podražila predvsem na jugovzhodu ZDA.

Na delu preiskovalci FBI

Biden je dejal, da gre za očitno kriminalno dejanje, pri čemer ni dokazov o vpletenosti ruskega predsednika Vladimirja Putina, s katerim naj bi se kmalu srečal. Kot je dodal, ga sproti seznanjajo z razvojem dogodkov, potrdil pa je še, da zadevo preiskuje FBI, ter obljubil, da bodo kriminalce ujeli in kaznovali.

Podjetje Colonial z gorivom oskrbuje polovico vzhodne obale ZDA, glavnega sistema pa do ponedeljka še niso uspeli obnoviti. Obnovili so le nekaj manjših povezav med terminali in dostavnimi točkami za stranke. Za zdaj še ne vedo, kdaj bo sistem obnovljen.

Colonial z gorivom med drugim oskrbuje največje letališče v ZDA Hartsfield Jackson, kjer ima sedež letalska družba Delta. Letališče pričakuje, da bodo težave urejene, preden bo to imelo posledice za polete.
Joe Biden
Novice Biden sporočil, da se Amerika spet premika

Ministrstvo za energijo ZDA pri obnovi delovanja cevovoda sodeluje s podjetjem Colonial, ministrstvo za promet pa je medtem nekoliko sprostilo pravila transporta goriv po cesti, tako da je mogoče večje količine prevažati po avtocestah s cisternami.

Vladimir Putin
Novice Putin pogreša Trumpa, Bidnu bo vrnil za nove sankcije
cepivo, cepljenje
Novice Bo Bidnu uspelo uresničiti zastavljen cilj?
Ne spreglejte