Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2013,
23.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

roboti vojaki

Sreda, 5. 6. 2013, 23.31

8 let

Namesto vojakov se bodo borili roboti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na frontah so namesto vojakov vse pogosteje letala brez pilotov in roboti. Znanstveniki in politiki so zaskrbljeni: ali bodo stroji prevzeli odločitve o človeških življenjih?

Vojaški manever je na prvi pogled videti vsakdanje: ameriško letalo poleti s trupa letalonosilke. Toda to, česar se na slikah Pentagona ne opazi, je, da letalo nima pilotske kabine. X-47B je letalo brez pilota. Ameriška mornarica je ponosna, da so taka letala postala nov mejnik v bojevanju brez človeške prisotnosti.

Letala brez pilotov uporabljajo v 70 državah. Najdejo lahko določen cilj, raziskujejo ozemlje, intervenirajo ali odletijo. Odločitve o tem sicer še vedno sprejemal človek, toda človeški vpliv na vojaško tehnologijo je vse manjši. Testirajo že letala brez pilota, ki odločitve sprejemajo sama, brez človeškega vmešavanja. V tem primeru se vojaški strategi ne sprašujejo o etičnosti uporabe robotov v vojskovanju.

"Razlog za zaskrbljenost je, da vojaški strategi zagovarjajo vse večjo uporabo avtonomnih vojaških sistemov," opozarja Jürgen Altmann, fizik univerze v Dortmundu in ustanovitelj Mednarodnega komiteja za nadzor nad robotsko oborožitvijo (ICRAC). Gre za nevladno organizacijo, ki si prizadeva, da bi se omejila uporaba robotov v vojskovanju.

Stroji, ki lahko ubijajo Za vojne stratege je prehod na robote logičen. Roboti se ne utrudijo. Poleg tega je bolje, da rizične manevre izvede robot, ne pa človek. Toda na vprašanje, zakaj ni dovolj že uporaba brezpilotnih letal na daljinsko upravljanje, vojska nima pravih odgovorov. Verjetno je razlog v tem, da je včasih zaradi izpada komunikacije naloga neuspešna. Če pa bi robot deloval neodvisno, se to ne bi več dogajalo

V raziskavi ameriškega obrambnega ministrstva predvidevajo, da bodo v prihodnjih od 20 do 30 letih vojaški sistemi pridobili vse več avtonomije. Altmann opozarja, da Amerika ni edina država, ki ima take sisteme: "Temu trendu bodo sledili tudi drugi proizvajalci orožja. Zgodilo se bo, da bodo v nekem trenutku oborožene sile popolnoma avtomatizirane."

Protesti proti morilskim robotom Z željo, da bi preprečili oboroževalno tekmo z roboti ubijalci, je več mednarodnih nevladnih organizacij začelo projekt Stop, roboti morilci. "Moramo se zavedati nevarnosti nove tehnologije," meni nemška poslanka Zelenih Agnieszka Brugger: "Ne smemo se slepo voditi vojaški industriji. Vzpostaviti moramo sisteme, s katerimi bi lahko na mednarodni ravni nadzorovali robotsko oboroževanje." S tehničnega vidika roboti ne morejo razlikovati med vojakom in civilistom, tako da takšna vojaška sredstva ne morejo spoštovati standardov mednarodnega prava.

V Pakistanu se je že zgodilo, da je brezpilotno letalo odvrglo bombo na določen cilj z obrazložitvijo, da se tam skrivajo teroristi, in pri tem ubilo nemškega državljana. Nastalo je pravno vprašanje, koga naj Nemčija toži za odškodnino: v letalu ni bilo pilota, ta je bil daleč stran v ZDA. Kdo je torej kriv?

"Nujen je mednarodni nadzor nad tovrstnim oboroževanjem," meni tudi poslanec nemških krščanskih demokratov Roderich Kiesewetter. Upokojeni častnik nemške vojske in predsednik nemškega Združenja vojaških rezervistov sicer trdi, da je nemogoče zaustaviti razvoj robotskega orožja. "Vedno bodo države, ki bodo razvijale tako orožje, zato moramo mi nadzorovati, kako bodo to delale, da se bomo imeli možnost obraniti," je poudaril za Deutsche Welle.

V Nemčiji je razvoj vojaških robotov še v daljni prihodnosti, v Evropi pa že obstajajo podobni projekti kot v Ameriki. Euro Hawk je evropska različica brezpilotnega letala, ki ga proizvaja ameriško podjetje Nortrop Gruman. Torej je le še vprašanje časa, kdaj bodo roboti tudi v evropskih vojskah.

Ne spreglejte