Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2020,
7.30

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

4

Natisni članek

Lezbos požar migranti

Sreda, 9. 9. 2020, 7.30

3 leta, 7 mesecev

Največji grški center za migrante na Lezbosu zajel požar #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

4

Lezbos, požar, migrantski center | Foto Reuters

Foto: Reuters

Največji grški center za migrante Moria na otoku Lezbos je bil v jutranjih urah tako rekoč cel v plamenih, potem ko je po navedbah gasilcev ponoči v njem izbruhnilo več manjših požarov. Velik del prebivalcev centra, ki skupno gosti okrog 12.700 ljudi, so že evakuirali, žrtev naj ne bi bilo.

Požari so se razširili tako znotraj centra kot izven glavnega poslopja, kjer v nasadu oljk številni migranti spijo v šotorih. Velik del prebivalcev naj bi že zapustil območje, a gasilci še vedno izvajajo evakuacijo centra, kjer število nastanjenih za štirikrat presega nastanitvene kapacitete, piše STA.

Glede na navedbe lokalnih gasilcev požar, ki ga še krepi močan veter, ni terjal smrtnih žrtev, je pa nekaj lažje poškodovanih, ki zaradi dima trpijo za dihalnimi težavami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njen fotograf navaja, da so se številni prosilci za azil peš odpravili proti bližnjemu mestu Mitilena, a so jih na cesti ustavila policijska vozila.

Lezbos, požar, migrantski center | Foto: Reuters Foto: Reuters

Glede na navedbe lokalnih virov je v Morii zagorelo več kot 3000 šotorov, bivalnih kontejnerjev, upravna stavba in zdravstvena postaja. Po poročanju grške tiskovne agencije ANA so bili požari sproženi po uporu nekaterih prebivalcev centra, ki bi po okužbi z novim koronavirusom ali bližnjim stikom z okuženim morali v samoizolacijo.

Gasilci: Določene skupine migrantov so nam ob prihodu preprečile vstop

Gasilci v svojem sporočilu navajajo, da so jim določene skupine migrantov ob prihodu preprečile vstop na območje ter da so morali poklicati na pomoč policijo, da bi lahko opravili svoje delo, piše STA.

Minuli teden so v centru zabeležili prvi primer okužbe s koronavirusom, zaradi česar so oblasti zanj odredile 14-dnevno karanteno. Odtlej so po približno 2000 testih okužbo potrdili pri 35 ljudeh. Vse so zaradi potrebe po samoizolaciji prepeljali drugam.

Lezbos, požar, migrantski center | Foto: Reuters Foto: Reuters

Glede Morie že dlje časa vladajo napetosti - ob izjemno velikem številu nastanjenih tam vladajo tudi slabi higienski pogoji in nevladne organizacije so že večkrat pozvale grške oblasti, naj najbolj ranljive prebivalce premestijo na celino.

Zaradi epidemije novega koronavirusa so se razmere le še poslabšale, je za radiotelevizijo ERT dejal župan Mitilene Stratos Kitelis. V centru vse od sredine marca vladajo strogi ukrepi glede gibanja, ki jih niso nikoli omilili, še piše STA.

Ne spreglejte