Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 1. 2023,
18.35

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

5

Natisni članek

Kalifornija letenje največje letalo na svetu rekord letalo Stratolaunch Roc

Sreda, 18. 1. 2023, 18.35

1 leto, 3 mesece

Nov rekord

Največje letalo na svetu opravilo rekordni šesturni polet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

5

Letalo Stratolaunch Roc | Letalo lahko doseže največjo hitrost 853 kilometrov na uro (530 mph) in ima poleg svoje rekordne širine tudi zelo zavidljivo višino, od tal do najvišje točke je visok več kot 15 metrov. | Foto Reuters

Letalo lahko doseže največjo hitrost 853 kilometrov na uro (530 mph) in ima poleg svoje rekordne širine tudi zelo zavidljivo višino, od tal do najvišje točke je visok več kot 15 metrov.

Foto: Reuters

Največje letalo na svetu, katerega razpon kril meri skoraj 117 metrov, je poletelo nad puščavo Mojave v Kaliforniji. S poletom je opravilo rekordni šesturni testni polet in tako postavilo nov rekord.

V petek je nosilno letalo Stratolaunch Roc ali Roc izvedlo drugi testni polet in med njim nosilo testno vozilo za ločevanje Talon-A. To je 8,5 metra dolgo letalo, ki lahko nosi tovor z nadzvočno hitrostjo tudi petkrat večjo od hitrosti zvoka.

Stratolaunchov Roc je širši od dolžine nogometnega igrišča in brez tovora tehta okoli 226 ton, a lahko vzleti tudi z največjo težo okoli 590 ton. Letalo ima 28 koles, v zraku pa ga poganja šest letalskih motorjev 747, ki poganjajo tudi Boeinge 747. Letalo je razvilo istoimensko podjetje, ki ga je leta 2011 ustanovil pokojni Microsoftov soustanovitelj Paul Allen.

Novice Našli črni skrinjici po strmoglavljenju letala v Nepalu #video #foto

Letalo Roc ima obliko črke H in dvojni trup, kot katamaran, v njem pa naenkrat sedi tričlanska posadka – pilot, kopilot in letalski inženir. Ti sedijo v desnem trupu, levi trup pa ostaja prazen in zbira podatke o poletu.

Letalo lahko doseže največjo hitrost 853 kilometrov na uro (530 mph) in ima poleg svoje rekordne širine tudi zelo zavidljivo višino, od tal do najvišje točke meri več kot 15 metrov, poroča DailyMail.

Ameriška letalonosilka Carl Vinson
Novice Srhljiva napoved: dve ameriški letalonosilki na dnu morja in uničeno kitajsko ladjevje

Primarni cilji petkovega poleta, ki je bil hkrati tudi deveti polet za letalo, so vključevali še polet zunaj lokalnega območja in oceno okolja ločevanja letal.

"Naša neverjetna ekipa še naprej napreduje pri našem testnem časovnem načrtu in z njihovim trdim delom smo varni ločitvi in našemu prvemu nadzvočnemu preizkusu letenja bližje kot kadarkoli prej," je povedal glavni izvršni direktor in predsednik Stratolauncha Zachary Krevor.

Novice Zgodovinska izstrelitev rakete se je končala z neuspehom #video

Talon-A je eno izmed vozil v seriji vozil Talon na raketni pogon, ki jih razvija Stratolaunch, ti pa lahko dosežejo hitrost do šest machov ali šestkratno hitrost zvoka.

Decembra letos namerava Roc izvesti še preizkus poleta prototipa Talon-A nad Tihim oceanom. Če bo pri tem uspešen, namerava izdelati tudi svoje prvo nadzvočno testno vozilo Talon-A TA 1.

Italijanska policija
Novice Po nesreči italijanskega vojaškega letala na Siciliji našli truplo pilota
Ne spreglejte