Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 7. 2015,
11.01

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Iran Izrael klimatske spremembe

Sreda, 15. 7. 2015, 11.01

2 leti, 6 mesecev

Največje grožnje svetu: ekonomska nestabilnost in klimatske spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iran kot grožnjo razumejo le Izraelci, v Ameriki je največja grožnja Islamska država.

Pred dnevi je ameriška diplomacija slavila, saj so po 12 letih dosegli sporazum o iranskem jedrskem programu. Nekako je veljalo, da je Iran grožnja svetovnemu miru in svetu na splošno.

Toda raziskava inštituta Pew Research Center je pokazala, da to ne drži. V pogajanjih z Iranom je sodelovalo šest držav: Kitajska, Francija, Nemčija, Rusija, Velika Britanija in ZDA. V nobeni izmed njih Iran glede na raziskavo ne velja za največjo grožnjo. V evropskih državah in ZDA je to Islamska država; v Rusiji gospodarska nestabilnost, na Kitajskem klimatske spremembe.

Irana se bojijo le Izraelci Le v eni državi na svetu Iran razumejo kot največjo grožnjo svetu - v Izraelu. Zato ni čudno, da je prav izraelski premier dogovor z Iranom označil za ''napako zgodovinskih razsežnosti''.

Raziskavo so izvedli v 40 državah. Njeni rezultati pa slej ko prej prikazujejo sliko sveta, kot ga riše politika v posameznih državah. Tako je denimo v Izraelu 53 odstotkov vprašanih odgovorilo, da jih zelo skrbi zaradi iranskega jedrskega programa. Kar je veliko več kot tistih Izraelcev, ki jih denimo skrbi ISIS. Poleg Izraela je le še v treh državah na neposredno vprašanje, ali je Iran kot grožnja, več kot polovica vprašanih pritrdila: v Združenih državah Amerike in v – presenetljivo – Španiji, kjer je sicer kot največja grožnja zaznan ISIS in ne gospodarska nestabilnost, kot bi nemara pričakovali.

Rusija skrbi le Poljake in Ukrajince

Ko smo že pri ISIS. Ta se zdi največja grožnja Američanom. Tako je vsaj menilo 63 odstotkov vprašanih. Med njimi je več starejših in republikancev. ISIS kot grožnjo pojmujejo tudi v državah Bližnjega vzhoda, kar je seveda razumljivo, ter v Avstraliji, kar je bržkone posledica številnih medijskih zapisov o Avstralcih, ki so postali borci islamske države.

ISIS je na prvem mestu med grožnjami tudi v Indoneziji in na Japonskem, kjer je to verjetno posledica obglavljanja japonskih talcev.

Prav Iran v Izraelu in ISIS v ZDA pa sta kot grožnji, ki jo zaznajo državljani v veliki meri posledica politike, ki si je ene ali druge izbrala za primarnega zunanjega sovražnika. Eden od očitkov anketi je, da so spraševalci navedli seznam mogočih groženj, ki je bil seveda narejen iz stališča ameriške perspektive. Tako so bili na seznamu poleg ISIS in Irana še cyber napadi (ki se jih bojijo le v ZDA in Južni Koreji), klimatske spremembe, gospodarska nestabilnost, Rusija in Kitajska. To so kot največjo grožnjo zaznali le v Vietnamu, Rusijo pa na Poljskem in v Ukrajini.

Afriko in Azijo skrbijo klimatske spremembe Popolnoma drugačen pogled na grožnje pa imajo v Afriki in Južni Ameriki. V obeh primerih sta na prvem mestu bodisi klimatske spremembe ali gospodarska nestabilnost.

Te so med prvimi tremi grožnjami tudi v azijskih državah. Denimo v Indiji 73 odstotkov vprašanih meni, da so največja grožnja klimatske spremembe, podobno visoki odstotki pa so tudi v afriških državah.

Ne spreglejte