Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2013,
22.29

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Francija

Nedelja, 9. 6. 2013, 22.29

8 let, 1 mesec

Najljubši desničar francoskih medijev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odkar v Franciji poteka debata o istospolnih porokah, imajo francoski desničarji veliko priložnosti, da se pojavljajo v medijih. Vzhajajoča zvezda desnice je postal 22-letni Alexandre Gabriac.

Debata o istospolnih porokah, ki jih je zakon uzakonil 18. maja, je medijsko pozornost omogočila skrajno desničarskim skupinam, ki so mnogo bolj radikalne kot Nacionalna fronta Marine Le Pen. Med njimi je vzhajajoča zvezda francoske desnice Alexandre Gabriac, ki so ga poimenovali najljubši fašist francoskih medijev.

Gabriac je mlad, uspešen na Facebooku in Twitterju, kjer ima na tisoče sledilcev. Je nov obraz radikalne skrajno desničarske skupine Jeunesses Nationalistes, Nacionalistična mladina. Toda kljub svoji mladosti ima že vsaj deset let političnih izkušenj. Ko je bil star 13 let, so ga vrgli iz Nacionalne fronte, ko je objavil svojo fotografijo, na kateri pozdravlja z nacističnim pozdravom. Zato se je priključil bolj radikalnim organizacijam.

Čeprav je bil zakon že potrjen, desnica še vedno izkorišča medijsko pozornost. Tudi z organiziranjem protestov, ki zdaj niso več uperjeni proti zakonu, temveč kar proti vladi Francoisa Hollanda in političnemu sistemu. "Pomembno je, da pokažemo, da je še vedno skupina ljudi, ki se ne strinja s političnim sistemom," je za France24 povedal Gabriac.

Njegov medij je Facebook Njegova skupina ima trenutno okoli tisoč članov, v času debate o istospolnih porokah so jih pridobili še nekaj sto. Celo Gabriac priznava, da je bil presenečen nad naraščanjem zanimanja za skupino. K temu so seveda pripomogli tudi mediji. "Pomembno je, da o nas govorijo," se zaveda mladi desničar. Radi pa ga imajo tudi mediji, saj je študent prava s podobo ragbista, medijsko atraktiven, pameten in vedno ve, kako pozornost usmeriti nase.

Na aprilskih protestih je bil aretiran, policija pa je pri njem našla skrit mikrofon, zaradi česar so televizijsko postajo Canal plus obtožili sodelovanja s skrajnim desničarjem. Pretekli teden je televizijska postaja France 2 predvajala TV-oddajo Complement d’enquête, v kateri so prikazali teden dni njegovega življenja. Bili so tudi v njegovem stanovanju v Lyonu, ki ga je reporter opisal kot mini muzej fašizma. Kamera mu je sledila na skrivne nočne sestanke in na proteste.

Večina komentarjev na njegovih straneh je podobnih: da se jim gnusi, ker je mladi Francoz lahko tako radikalen. Toda za Gabiraca, rojenega leta 1990 in pripadnika dobe 2.0, negativna publiciteta ne obstaja: "Ni pomembno, ali o nas govorijo dobro ali slabo, glavno, da govorijo." Zaradi interneta pa Gabriac in druge podobne skupine ne potrebujejo več kamer, da bi razširjale svojo propagando: "Imamo svoje medije." Na Facebooku za skoraj 4600 sledilcev objavi video vsakega svojega televizijskega pojavljanja ali članka o sebi, na Twitterju pa komentira vse objave.

Novi zemljevid francoske desnice Protesti proti istospolnim porokam so prikazali novi zemljevid francoske desnice z vidnejšo razliko med konservativnimi in revolucionarnimi strujami. Toda poleg že znanih skupin in strank so na površje priplavale tudi nove, veliko radikalnejše skupine.

"Te skupine so največ pridobile z medijskim pojavljanjem. Izkazalo se je, da za razliko od Nacionalne fronte ne bodo spreminjale svojih stališč," je dogajanje analiziral Magali Balnet, svetovalec za ekstremistične skupine Mednarodnega inštituta za mednarodne odnose in strategije (IRIS). Tako usmeritev je razložil tudi Gabriac: "Mladi so siti političnih polemik, tudi Marine Le Pen imajo dovolj. Naše stališče se ne bo nikoli spremenilo."

Vprašanje je res, ali so za uspeh skrajnih desničarjev krivi mediji. "Teme, o katerih poročajo mediji v zvezi z desničarskimi skupinami, vsekakor zanimajo del populacije, torej mediji le opravljajo svojo vlogo. Ne smemo pozabiti, da je šest milijonov ljudi dalo predsedniški volilni glas Marine Le Pen," ugotavlja Balent in dodaja, da pa so vsekakor pridobile do zdaj manj znane desničarske skupine: "Toda te so majhne in bodo take ostale, ker so njihova stališča preveč radikalna."

"Raje imamo neposredno akcijo," pravi Gabriac in dodaja, naj tega nikar ne zamenjujejo z nasiljem. Zdaj, ko bo debata o istospolnih porokah počasi izzvenela, že napoveduje novo fronto: volilna pravica tujcev. "Želimo, da smo glas mlade generacije, v kateri vre jeza," je dodal.

Ne spreglejte