SiolNET. Novice Svet
1,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najlepše univerze na svetu #foto

1,18

termometer

Kolaž fakultete
Foto: Thinkstock

Čez mesec dni se začenja novo študijsko leto. Poglejte si nekaj svetovnih univerz, kjer se lahko pohvalijo z lepo arhitekturo in okolico.

Pred vrati je novo študijsko leto. V lanskem je bilo v Sloveniji v višješolske in visokošolske programe vpisanih nekaj manj kot 80 tisoč študentov.

Nekateri med njimi bodo svoje znanje izpopolnjevali tudi v tujini. Eden od takih programov, ki v okviru študija omogoča študij v tujini, je program Evropske unije Erasmus+, za katerega je med letoma 2014 in 2020 namenjenih 14,7 milijarde evrov. Z njim želi EU več kot petim milijonom Evropejcev omogočiti študij, usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj ali opravljanje prostovoljnega dela v tujini.

Poglejte si nekaj svetovnih univerz z izjemno arhitekturo in lepo okolico.


Kaj od novih kandidatov želijo pri NLB, Akrapoviču in Plastiki Skaza? 


Cambridge, Anglija

Cambridge Foto: Thinkstock

Ne le da je Cambridge ena najboljših univerz na svetu, je tudi ena najlepših. Vsaka od 29 dodiplomskih šol ime edinstveno arhitekturo, zraven pa teče še reka Cam.

 Coimbra, Portugalska

Coimbra Foto: Thinkstock

Univerza v Coimbri je najstarejša na Portugalskem, z več kot sedemsto let dolgo tradicijo. Okoli univerze je veliko starodavnih kipov iz časa kralja Johna III, knjižnica Joanina pa velja za eno najlepših na svetu.

Oxford, Anglija

Oxford Foto: Thinkstock

Oxford je začel delovati leta 1167, kar univerzo uvršča med najstarejše univerze z angleškim učnim jezikom. Zaradi svoje starosti tu najdemo skoraj vse velike arhitekturne sloge. Zanimivost za ljubitelje čarovnika Harryja Potterja – Kristusova cerkev oz. stolnica v Oxfordu je v filmu upodobljena kot dvorana Hogwart.

Lomonosov, Rusija

Lomonosov Foto: Thinkstock

Osrednja zgradba univerze Lomonsov v višino meri 239 metrov in je najvišja univerzitetna stavba na svetu.

Stanford, ZDA

Stanford Foto: Reuters

Univerza Stanford v Kaliforniji je ena največjih univerz v ZDA. Obsega več kot osem tisoč hektarjev ter številne trate in dvižna vrata.

Salamanca, Španija

Salamanca Foto: Thinkstock

V Salamanci stoji najstarejša univerza v Španiji, ki je znana po svoji baročni arhitekturi.

Dublin, Irska

Dublin Foto: Thinkstock

Univerza Trinity je najstarejša univerza na Irskem. Najbolj znana je knjižnica, ki jo je dala zgraditi kraljica Elizabeta leta 1592.

Belfast, Severna Irska

Salamanca Foto: Thinkstock

Kraljeva univerza v Belfastu vključuje več kot 300 zgradb, znana pa je po gotskem slogu. Odprli so jo leta 1849.

Köbenhavn, Danska

Köbenhavn Foto: Reuters

Univerza stoji v samem središču Köbenhavna, na trgu Frue Plads. Kampus ponuja tudi botanični vrt.

Bologna, Italija

Bologna Foto: Thinkstock

V neposredni bližini Slovenije, nekaj več kot štiri ure in pol vožnje iz Ljubljane, je univerza v Bologni. Ustanovili so jo leta 1088, velja pa za najstarejšo univerzo, ki deluje neprekinjeno.

Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru Foto: Klemen Korenjak

Slovenija?
V raziskavi QS World University Rankings sta bili univerzi v Ljubljani in Mariboru uvrščeni med 700 najboljših univerz na svetu. Ljubljanska na mesta od 601.–650. (njena uvrstitev se je poslabšala še drugič zapored), mariborska pa na mesta od 650. do 700. V raziskavo je bilo zajetih 4.438 univerz po svetu in 18.900 študijskih programov.  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin