Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
13. 5. 2014,
14.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boko Haram Nigerija

Torek, 13. 5. 2014, 14.32

7 let, 12 mesecev

Najbolj nor poveljnik med vsemi

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med vsemi krvoželjnimi bahači se je Abubakarja Šekauja, voditelja nigerijske islamistične skupine Boko Haram, prijel sloves najbolj zloveščega, ki se je kdaj pojavil v kakšnem džihadističnem videu.

Leta 2012 je bil v središču pozornosti svetovne javnosti Joseph Kony, vodja ugandske Gospodove uporniške vojske, potem ko je ameriški ustvarjalec posnel dokumentarni film o tem vojnem zločincu, ki ugrablja otroke in jih nato izrablja in sili v boj.

Dve leti pozneje je pozornosti deležen Abubakar Šekau, vodja skupine Boko Haram, ki je v Nigeriji ugrabila in ki zadržuje več kot 200 deklet. Tako kot so se pred dvema letoma za aretacijo Konyja zavzemali številni zvezdniki, se je tem zdaj s pozivom za izpustitev šolark pridružila tudi ameriška prva dama Michelle Obama.

"V primerjavi z njim je bin Laden umirjen" Vodja skupine, ki jo je navdihnila svetovna teroristična mreža Al Kaida, je tako zloben kot posmehljiv in bolj kot vojaški poveljnik zaradi svojega smeha in obnašanja deluje kot psihopat. "V primerjavi z njim se je zdel Osama bin Laden skoraj umirjen," piše Telegraph. Nigerija je v zadnjih petih letih lahko videla, da njegova grozeča osebnost na videoposnetkih ni igra.

Šekau, ki velja za najbolj neusmiljenega poveljnika Boko Harama do zdaj, je igral ključno vlogo pri tem, da se je skupina podala na pot odkrite vojne proti preostali Nigeriji. Svetovno pozornost je požel zaradi ugrabitve šolark, vendar pa je Boko Haram pod njegovim vodstvom v zadnjih petih letih za seboj puščal krvavo sled; ubil naj bi okoli pet tisoč ljudi.

Šekau je bil rojen na severovzhodu Nigerije in naj bi bil star okoli 40 let. Je član etnične skupine Kanuri, ki je bila med prvimi v osrednji Afriki, ki je v začetku srednjega veka sprejela islam. Kanuri predstavljajo jedro privržencev Boko Harama, ki je pod Šekaujem prevzela ideologijo Al Kaide.

Šekau je vodenje Boko Harama prevzel leta 2009 po smrti njenega ustanovitelja Mohameda Jusufa in ustavil vse komuniciranje z nigerijsko vlado. Bolj zmerni poveljniki, ki so prišli navzkriž z njim, so pogosto končali mrtvi. Ansuru, podružnica Boko Harama, ki ugrablja tujce in posnetke njihovih usmrtitev objavlja na spletu, je povsem prekinila vezi s skupino, ker je Šekau preveč težaven. "Najbolj nor med vsemi poveljniki je. Res verjame, da ni nič narobe, če ubije vsakega, ki se ne strinja z njim," je za Telegraph povedal posrednik.

Šekau nima niti karizme niti govornih sposobnosti svojega predhodnika, kljub temu pa so mu njegove taktične sposobnosti zagotovile veliko bojevnikov. Poleg tema ima zveze z Al Kaido v Maliju, ki ga je skrivala v mestu Gao, potem ko ga je nigerijska vojska ranila med poskusom zajetja.

Konec leta 2012 je razglasil zavezništvo svoje skupine z Al Kaido in izrazil občudovanje nad jordanskim džihadistim Abujem Musabo Al Zarkavijem, voditeljem Al Kaide v Iraku, ki je umrl v ameriškem letalskem napadu leta 2006. Šekau je pokazal podobno krvoželjnost kot njegov vzornik: "Uživam v ubijanju vsakega, za katerega mi bog ukaže, naj ga ubijem – enako kot uživam v ubijanju piščancev in ovnov," je sporočil januarja 2012 po enem najbolj smrtonosnih napadih Boko Harama, ki je v mestu Kano ubila več kot 180 ljudi.

Po poskusu zajetja še bolj okruten V na spletu objavljenih videoposnetkih se Šekau pogosto hvali, da je nepremagljiv, da ga ne morejo ustaviti in da "ne more umreti, razen če bi bila taka volja Alaha". ZDA so za podatke, ki bi vodili do njegove aretacije, razpisale nagrado v višini sedem milijonov dolarjev.

Odkar je leta 2009 preživel poskus atentata nigerijskih varnostnih sil in dve leti pozneje presenetil obveščevalne skupnosti, ki so verjele, da je umrl, je le še bolj krvoločen. Novinar Ahmed Salkida, ki ima dostop do Boko Harama, ga je opisal kot intenzivnega, tihega in načitanega. "Zelo malo govori in je neustrašen," pravi.

"Sadist, ki želi ubijati" Šekau zase trdi, da je teolog in intelektualec, a poznavanje svetovnega dogajanja mu je vsaj delno tuje. V preteklosti je namreč izdal opozorila proti Margaret Thatcher in papeža Janeza Pavla II., ker očitno ni vedel, da sta že pokojna.

"Samo pogledati ga morate in vidite, da je neuravnovešen. Je sadist, ki si želi ubijati," o njem pravi sorodnik enega od ugrabljenih deklet.

Ne spreglejte