Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
6. 11. 2013,
8.00

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

bogataši Balkan Ivica Todorić Sandi Češko

Sreda, 6. 11. 2013, 8.00

6 mesecev, 2 tedna

Najbogatejši Slovenec drugi najbogatejši na Balkanu

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najbogatejši človek na Balkanu je Hrvat Ivica Todorić. Lastnik koncerna Agrokor, ki kupuje slovenski Mercator, ima po oceni hrvaškega Forbesa iz maja letos pod palcem 581 milijonov evrov.

Todorićeva skupina Agrokor, ki posluje na Hrvaškem, v BiH in Srbiji, je največje zasebno podjetje na hrvaškem in eno od vodilnih podjetij v regiji, ki zaposluje skoraj 40 tisoč ljudi.

Drugi na lestvici petih najbogatejših na Balkanu, ki jo je maja pripravila hrvaška izdaja Forbesa, je Slovenec Sandi Češko, lastnik Studia Moderna z bogastvom, ki so ga ocenili na 410 milijonov evrov. Na najnovejšem seznamu slovenskih bogatašev, ki ga je pripravila revija Manager, Češko ostaja na vrhu, njegovo premoženje pa so ocenili na 460,4 milijona evrov.

Tretji najbogatejši predlagal združitev podjetij na Balkanu Med najbogatejše na Balkanu spada še Srb Miodrag Kostić (Skupina MK), ki ima premoženje ocenjeno na okoli 234 milijonov evrov. MK skupina je eden najuspešnejših poslovnih sistemov v Srbiji in združuje več kot 36 podjetij tako v Srbiji kot tujini. Kostić je predlagal, da bi se morala največja podjetja na Balkanu združiti v resno podjetje, ki bi bilo pomemben igralec tudi na svetovnem trgu.

Četrti najbogatejši človek na Balkanu je Emil Tadeschi, lastnik skupine Atlantic. Njegovo osebno premoženje je Forbes ocenil na 145,4 milijona evrov. Skupina Atlantic, ki ima med drugim v lasti znamke, kot so Rosal, Argeta, Cockta in Smoki, je eno največjih prehrambnih podjetij v regiji in ima svoj distribucijski sistem na vseh trgih v regiji.

Neocenjeno osebno premoženje Hamovića Peti najbogatejši je Vuk Hamović (EFT Group), katerega premoženja Forbes ni mogel oceniti, zato so ga na lestvico uvrstili na podlagi dobička njegove skupine EFT Group, ki je leta 2011 znašalo 2,17 milijarde evrov. Hamović živi v Londonu, velja pa za največjega trgovca z elektriko na področju od Ukrajine do Grčije.

Pridržani tajkun Z vrha seznama je izpadel Miroslav Mišković. Lastnik Delta Holdinga, ki se je leta 2007 kot prvi Srb uvrstil na Forbesov seznam najbogatejših na svetu, je bil decembra lani skupaj s sinom Markom in še osmimi pridržan v povezavi s privatizacijo več podjetij leta 2005, med katero naj bi se nezakonito okoristil z okoli 30 milijoni evrov. Iz pripora so ga izpustili julija letos, ko je položil 12 milijonov evrov varščine. Policija ga sumi tudi, da je za znanega preprodajalca z drogami Darka Šarića opral okoli sto milijonov evrov.

Najbogatejši Makedonec je Minco Jordan, lastnik podjetij Makstil, Remedika, odbojkarskega kluba Metallurg in vinograda Stobi. Njegovo bogastvo je ocenjeno na 35 milijonov evrov.

Ne spreglejte