Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 1. 2014,
10.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hrvaška Jadran nafta plin črpanje Norveška

Sobota, 25. 1. 2014, 10.30

8 let

Nafta in plin v hrvaškem Jadranu. Črpanje že leta 2017?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Večmesečne raziskave norveške družbe Spectrum v morju hrvaškega Jadrana so pokazale, da tam obstajajo potencialna nahajališča nafte in plina.

Dokumentacijo o izsledkih raziskave so od Spectruma že kupile nekatere vodilne naftne družbe.

Hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak je po sklenitvi petmesečne raziskave norveških strokovnjakov izjavil, da bo Hrvaška kmalu lahko postala "mala Norveška".

Možnost proizvodnje povsem realna Čeprav so mnogi ocenili, da gre za pretirano oceno, so vodilni hrvaški strokovnjaki za nafto izpostavili, da je možnost proizvodnje nafte in plina v Jadranu, ki bi presegla potrebe Hrvaške, povsem realna.

Svetovalec za naftne posle Milenko Umićević je povedal, da zgodba ni prenapihnjena, ker Spectrum zagotovo ne bi objavil novice o potencialnih nahajališčih, če tega ne bi resnično ugotovil. Gre namreč za eno najbolj kredibilnih svetovnih družb za tovrstne raziskave.

Umićević pričakuje, da bodo lahko, če bo vse šlo po načrtih, začeli nafto in plin črpati že leta 2017.

Črpanje bo tehnično bolj preprosto in cenejše Nafto in plin so v hrvaškem Jadranu iskali že v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. A potem so sklenili, da energentov ni dovolj, da bi bilo smiselno komercialno izkoriščanje nahajališč.

Izide raziskave, ki se je začela sredi lanskega leta, je na norveški raziskovalni ladji Seabird Northern Explorer v splitskem pristanišču prejšnji torek predstavil direktor Spectruma Rune Eng. Izpostavil je velike potenciale nahajališč nafte in plina, vendar ni mogel govoriti o količinah energentov in njihovi vrednosti.

"Jadran bo zaradi svoje majhne globine vsekakor zanimiv za globalne naftne in plinske velikane, ker bo črpanje tehnično bolj preprosto in cenejše kot v velikih globinah, kakršne so denimo v Braziliji," je primerjal Eng.

Grožnja hrvaškemu turizmu Minister Vrdoljak je napovedal, da bodo aprila objavili razpis za koncesije za raziskave in izkoriščanje nafte in plina v hrvaškem Jadranu. Potrdil je, da so raziskave pokazale potencialna nahajališča nafte in plina vzdolž celotne hrvaške obale.

Nekateri opozicijski politiki in okoljevarstvene skupine so že opozorili na tveganja za okolje pri morebitnem črpanju nafte in plina, ki bi lahko ogrozilo tudi hrvaški turizem.

Ne spreglejte