SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na protestih v Mjanmaru nove smrtne žrtve

0,04

termometer

Mjanmar
Foto: Reuters

Na protestih proti vojaškemu udaru v Mjanmaru so danes znova izbruhnili spopadi med varnostnimi silami in protestniki. Pripadniki varnostnih sil so streljali na protestnike, pri čemer jih je več umrlo. Po vsej državi poteka tudi stavka v znak nasprotovanja vojaški hunti, ki je v začetku februarja prevzela oblast.

V več mjanmarskih mestih, med drugim v Yangonu in Mandalayju, se je danes znova zbralo na tisoče ljudi, ki nasprotujejo vojaškemu udaru, do katerega je prišlo v začetku februarja. Ponekod so varnostne sile znova odgovorile s silo, navaja STA.

"Bilo nas je okoli 400, ko je policija nenadoma začela streljati"

Protestniki so se zbrali tudi v mestu Myitkyina na severu države, kjer je policija uporabila solzivec in streljala na protestnike. "Bilo nas je okoli 400, ko je policija nenadoma začela streljati," je povedal eden od aktivistov Kyaw Zin Oo. "Dva moška sta podlegla strelnim ranam, še trije pa so bili hudo ranjeni," je povedal in dodal, da sta bila protestnika ubita pred cerkvijo. Smrt dveh protestnikov in tri ranjene, med katerimi je bila tudi ženska, je potrdil tudi eden od reševalcev, navaja STA.

Mateja Logar Novice V Sloveniji potrdili tri primere brazilske različice koronavirusa #video

V mestu Pyapon, ki leži južno od Yangona, je bil 30-letnik ustreljen v trebuh, zaradi česar je umrl. Še šest drugih protestnikov je bilo ranjenih. Že v nedeljo zvečer je policija streljala tudi na skupino ljudi v mestu Htilin, ki je zahtevala izpustitev aretiranega protestnika. Ubit je bil eden od zbranih protestnikov, še več jih je bilo ranjenih, poročajo lokalnim mediji.

Strele je bilo v nedeljo zvečer slišati tudi v Yangonu, kjer so varnostne sile ponoči izvedle več racij. Poleg tega so zasedle bolnišnice in univerze. Od tam zaenkrat ni poročil o ranjenih ali mrtvih.

Po vsej državi danes poteka stavka

Danes sicer po vsej državi poteka tudi stavka, h kateri je pozvalo 18 sindikatov. Banke, trgovine, nakupovalna središča in tudi nekatere tovarne oblačil so tako danes ostali zaprti. "Če bi normalno nadaljevali z gospodarskimi aktivnostmi, (...) bi to koristilo samo vojski, ki zatira energijo mjanmarskega ljudstva," so sindikati zapisali v izjavi. "Čas za ukrepanje za zaščito naše demokracije je zdaj," so pozvali, piše STA.

S stavko želijo okrepiti vpliv gibanja državljanske nepokorščine, v okviru katerega javne uslužbence pozivajo k bojkotu dela pod vladavino vojske. To je že močno prizadelo delo javne uprave. Med drugim prihaja do motenj v delovanju bolnišnic in bank, prazne pa so tudi pisarne ministrstev.

Vojaška hunta, ki je 1. februarja aretirala politično vodstvo države, je javnim uslužbencem zagrozila, da bodo danes odpuščeni, če bodo nadaljevali stavko, še navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin