SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na položaj predsednika EU pragmatični Poljak Tusk

1

termometer

Položaj predsednika Evropskega sveta bo jutri prevzel bivši poljski premier Donald Tusk, ki ga analitiki opisujejo kot "skrajno pragmatičnega".

Sam pa v pripovedi svoje zgodbe ob prevzemu nove vloge poudarja, da je optimističen in energičen, da globoko verjame v Evropo ter da je njegova največja ambicija svoja vnuka naučiti igrati nogomet.

Pravi, da je človek iskanja rešitev konkretnih problemov Tuska najbolje opiše besedna zveza "skrajno pragmatičen"; tudi sam pravi, da ni človek velikih vizij in doktrin, temveč človek iskanja rešitev konkretnih problemov, je v članku z naslovom Dva obraza Donalda Tuska za revijo Europolitics zapisal poljski novinar Jakub Iwaniuk.

Tuskova vizija Evrope je zelo zemeljska - želi več Evrope tam, kjer je potrebna, na primer na področju energije in obrambe, ter manj tam, kjer je to v nasprotju z interesi njegove države, na primer na področju podnebne politike, izpostavlja avtor ter zastavlja vprašanje, ali bo uspel Tusk svoj vodstveni stil prenesti iz Poljske v Bruselj.

Dvakrat so ga izvolili za premierja Na Poljskem je Tusku uspelo, kar ni še nikomur pred njim - dvakrat so ga izvolili za premierja. Po mnenju soavtorja ene njegovih biografij Piotra Smilowicza je recept njegovega političnega uspeha v kombinaciji dveh nasprotujočih si osebnosti: socialna občutljivost in komunikacijska veščost na eni strani ter brezobzirna trdnost z nasprotniki na drugi strani.

"Avtoritaren navznoter in prožen na zunaj ... Veliko glav je padlo med njegovim mandatom in seznam sovražnikov je dolg," še piše Iwaniuk o novem predsedniku Evropskega sveta.

Obljubil, da bo do 1. decembra zloščil svojo angleščino Tusku so kritiki ob izvolitvi za predsednika Evropskega sveta očitali predvsem slabo znanje tujih jezikov, saj ni govoril tekoče angleško, francosko pa sploh ne. Poljak, ki sicer govori nemško, je ob izvolitvi konec avgusta obljubil, da bo do 1. decembra zloščil svojo angleščino.

Da je obljubo držal, priča video posnetek, ki so ga danes objavili na spletni strani Sveta EU. Tusk javnosti pripoveduje svojo osebno zgodbo o poti iz Gdanska v Bruselj - v angleščini.

O svoji "revni, a srečni in ljubeči" družini ... Začne z rojstnim Gdanskom, ki je po njegovih besedah mala zgodovina Evrope. Izpostavi svoje štiri identitete: je Gdanec, Kašub, Poljak in Evropejec. O svoji "revni, a srečni in ljubeči" družini pove, da je bil oče tesar, zelo strog in da je umrl, ko je bil star 14 let, mati je bila poosebljena dobrota in ljubezen, starejša sestra pa je poskrbela za to, da ni postal huligan.

Nato Tusk, sicer zgodovinar, razlaga o zgodovini, ki se je odvijala pred njegovimi očmi, ko je bil najstnik: o protestih proti komunističnemu režimu, o streljanju delavcev, o gorečih javnih stavbah. "Zelo hitro sem dojel, da imajo tepeni ljudje pogosteje prav od ljudi, ki tepejo," pripoveduje.

Sedem let obnavljal dimnike, obenem pa je bil dejaven v političnem podzemlju Razlaga tudi o gonji proti članom gibanja Solidarnost, v okviru katerega je sprva delal kot novinar, kako sta oba z ženo izgubila službo in stanovanje, kako je sedem let obnavljal dimnike na visokih višinah s plezalno opremo kot "nori alpinist", obenem pa je bil dejaven v političnem podzemlju.

Sledilo je obrobje na poljski politični sceni, ki pa je bilo po Tuskovih besedah čudovit čas, saj se je vrnil k svoji strasti zgodovini in napisal nekaj knjig o zgodovini Gdanska. Nekatere med njimi so postale prodajne uspešnice in s temi avtorskimi uspehi je Tusk veliko bolj zadovoljen kot s političnimi.

Ponosen je, da je Poljska eden od stebrov Evrope Leta 2001 se je z ustanovitvijo desnosredinske Državljanske platforme začel njegov politični vzpon. Začetki so bili po Tuskovih besedah težki, a na koncu so kljub težki in brutalni kampanji zmagali na volitvah, postal je premier in bil nato še enkrat izvoljen na položaj. Ponosen je, da je Poljska v srcu Evrope, eden njenih stebrov, ne povzročitelj težav s periferije.

Evropa po njegovih besedah potrebuje energijo, optimizem, predanost in vero. "Nisem naiven, po sedmih letih v vlogi premierja Poljske ne morem biti naiven," dodaja Tusk ter priznava izzive in težave Evrope: notranje razmere niso tako dobre kot pred enim ali dvema desetletjema, nekateri postavljajo pod vprašaj temeljne vrednote, mir je ogrožen zaradi težkih razmer v soseščini.

"Sem energičen in optimističen, globoko verjamem v Evropo, kar je najpomembneje" Pri tem kot ključna izpostavlja pogajanja o trgovinskem sporazumu z ZDA. Čezatlantska skupnost je po njegovih besedah sinonim za zahodno civilizacijo in najpomembnejši izziv je po njegovih besedah rešiti našo civilizacijo. "Sem energičen in optimističen, globoko verjamem v Evropo, kar je najpomembneje," poudarja novi predsednik Evropskega sveta.

Njegova največja ambicija pa je, da bi naučil svoja vnuka igrati nogomet. "Nogomet in družina sta moji strasti ... Družina je moja največja sreča," sklene Tusk svojo pripoved v video posnetku, objavljenem na spletu.

Tusk je bil konec avgusta za predsednika Evropskega sveta in predsednika vrha območja evra izvoljen za mandat dveh let in pol, torej od 1. decembra letos do 31. maja 2017, ob možnosti enkratnega podaljšanja mandata.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin