SiolNET. Novice Svet
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger
koalicija vztraja pri sedaj sprejetem glasovanju po pošti, opozicija temu nasprotuje

Na Poljskem fantomske predsedniške volitve

0,37

termometer

Poljska Varšava
Na Poljskem bi morali danes opraviti predsedniške volitve, a volišč niso odprli. Foto: Reuters

Na Poljskem bi danes morale biti predsedniške volitve, vendar niso odprli volišč in razdelili glasovnic. Politične strani so se strinjale, da zaradi izbruha koronavirusa ni varno izvesti tradicionalnih volitev, niso pa našli skupne rešitve. Medtem ko koalicija vztraja pri zdaj sprejetem glasovanju po pošti, opozicija temu nasprotuje, piše STA.

Poljske leve stranke so danes pozvale k pogovorom med vlado in opozicijo, da bi našli dogovor o izvedbi pravičnih in demokratičnih predsedniških volitev. "Demokratične volitve sta pokopali pandemija in politična nesposobnost. Praznovanje demokracije so spremenili v tarčo posmeha," je danes dejal Krzysztof Gawkowski iz zavezništva levih strank.

Prepričan je, da bi lahko večstrankarska rešitev zagotovila, da ne bi nihče podvomil o zakonitosti procesa, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

srbija koronavirus bolnišnica Beograd Novice V Srbiji potrdili že več kot deset tisoč okužb

Zmanjkalo časa za priprave

Vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) si je že danes želela izvesti volitve po pošti, a parlament je ustrezen zakon sprejel šele v četrtek, tako da je zmanjkalo časa za priprave. V skladu z neuradnim dogovorom tako danes ne bodo zares izvedli volitev, obenem pa jih niso uradno preložili ali odpovedali. Glede na luknjo v zakonu lahko zdaj po predvidevanju vrhovno sodišče razglasi volitve za neveljavne in oblasti lahko razpišejo nov datum volitev. Datuma še niso napovedali, govori pa se o morebitni izvedbi volitev v juliju.

Vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) si je že danes želela izvesti volitve po pošti, a parlament je ustrezen zakon sprejel šele v četrtek, tako da je zmanjkalo časa za priprave. Vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) si je že danes želela izvesti volitve po pošti, a parlament je ustrezen zakon sprejel šele v četrtek, tako da je zmanjkalo časa za priprave. Foto: Reuters

V okviru dogovora bi tako imeli tudi čas, da dopolnijo zakon o glasovanju po pošti ter popravijo največje napake. Kritiki zakona sicer opozarjajo, da bi volitve po pošti, za katere ne bi bilo veliko časa za pripravo, ogrozile pravičnost, integriteto in kredibilnost volitev. Bojazen se pojavlja tudi, ker bi organizacijo volitev prevzelo ministrstvo za državno premoženje in ne bi bilo več v rokah nepristranske volilne komisije.

Opozicija trdi, da ni v skladu z ustavo

Po pisanju STA opozicija medtem še trdi, da ni v skladu z ustavo, da se volitve ne izvajajo. Edini zakonit način, da bi preložili volitve, je po njihovem razglasitev stanja naravne katastrofe. To je namreč eno od treh izrednih stanj, poleg izrednih razmer in vojnega stanja, ki jih dovoljuje poljska ustava, omogoča pa, da se volitve preloži na poznejši termin. Vlada tej možnosti nasprotuje.

Preberite še:

UKC Maribor infekcijska koronavirus covid-19 Hristijan Angeleski Nina Erjavc zdravnik Novice Tri nove okužbe z novim koronavirusom, ena oseba umrla

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin