SiolNET. Novice Slovenija
5,53

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 18:50

  Stanje v UKC LJ in MB

 • 18:02

  Manj obiska na Lj. gradu

 • 17:19

  Večje potrebe po opremi

Tri nove okužbe z novim koronavirusom, ena oseba umrla

5,53

termometer

UKC Maribor infekcijska koronavirus covid-19 Hristijan Angeleski Nina Erjavc zdravnik
Foto: UKC Maribor

V Sloveniji so v soboto opravili 625 testov za okužbo z novim koronavirusom. Tri osebe so bile pozitivne na covid-19, ena je umrla. Skupno število okuženih z novim koronavirusom se je tako povzpelo na 1457, umrlih pa na 102 osebi. Trenutno se v bolnišnicah zdravi 41 pacientov, dva manj kot dan prej. Deset jih potrebuje intenzivno nego, kar je toliko kot dan prej.

Po en nov primer okužbe z novim koronavirusom so v soboto potrdili v treh občinah, in sicer v Ljubljani, Črnomlju ter Rogatcu. Število okužb je v Ljubljani naraslo na 252, več kot sto okuženih imajo še v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 18:50 10.05.2020

  Stanje v UKC LJ in MB

  V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se zdravi 16 bolnikov s covidom-19. Na intenzivnem zdravljenju so tri osebe in tri tudi intubirane, so sporočili na Twitterju.

  V UKC Maribor pa je hospitaliziranih 17 bolnikov s covidom-19, med njimi pet na intenzivnem zdravljenju.

  Preveri več
 • 18:02 10.05.2020

  Manj obiska na Lj. gradu

  Na Ljubljanskem gradu, kjer so ta teden začeli obratovati, pričakovano še ni bilo veliko obiskovalcev. Beležijo predvsem upad deleža tujcev, ki jih je bilo ponavadi med 70 in 80 odstotkov, je za STA pojasnila vodja službe za odnose z javnostmi Janja Rozman. Lani marca in aprila je grad obiskalo 183.000 ljudi, letos v prvih 13 dneh marca pa 13.000.

  "Kakšna bo primerjava v maju, je še prezgodaj, upad pa bo zagotovo velik," je pojasnila Rozmanova. Konkretnejših podatkov o finančnem izpadu sicer še nima. Kot je pojasnila, je bil februar še primerljiv z lanskim, že marca pa je bil upad velik predvsem zaradi manjšega števila tujcev. "Finančni izpad bomo beležili, dokler se pri odprtju meja ne bo kaj spremenilo," je prepričana. (STA)

  Preveri več
 • 17:19 10.05.2020

  Večje potrebe po opremi

  Večje potrebe po zaščitni opremi se v teh dneh pojavljajo v dejavnostih, ki se ponovno vzpostavljajo, kot je denimo šolstvo, je za STA pojasnil Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan. CZ bo po njegovih besedah poskušala zadostiti vsem potrebam, zaskrbljeno pa ugotavlja, da bi morala posamezna področja počasi razmišljati o dodatni nabavi.

  maske razkužilo koronavirus blago Foto: Metka Prezelj

  "Oprema v državnih skladiščih ter v blagovnih rezervah, ne bo pokrila vseh potreb, če bo kriza še trajala," je dejal Šestan. Kot je pojasnil, so na zalogi predvsem manj zahtevne, kirurške maske, ki niso potrebne v zdravstvu oziroma za zahtevnejše naloge.

  Po njegovih navedbah na dve dobavi pošiljk še čakajo, vendar ne pozna količine. Upa, da bo do prevzema pošiljk prišlo v nekaj dneh. "Upam, da bodo dobave sledile porabi in da bomo vse skupaj izpeljali," je dejal.

  "V skladišču opreme ni toliko, da bi obstajala bojazen, da je ne bi porabili," je pojasnil Šestan, potem ko je bilo v zadnjih tednih moč slišati ogromno o blagovnih rezervah in zaščitni opremi. Poveljnik CZ upa, da bodo lahko pristojni organi sledili potrebam v državi.

  CZ bo v naslednjih dneh pristojna za deljenje opreme vzgojno-izobraževalnim ustanovam, ki bodo 18. maja odprle svoja vrata. "Delili bomo tisto, kar imamo. Česar nimamo, ne moremo deliti," je dodal in pojasnil, da bodo morali biti pri porabi realni, skromni.

  Boji pa se kopičenja zalog. "Nikakor si nihče ne sme ustvarjati zalog, ampak se bojimo, da se to že dogaja in da se pripravljajo za bodoče. To mora biti za porabo, ki je sprotna in nujno potrebna," je bil odločen Šestan. Prepričan je, da bo šolstvo vso potrebno zaščitno opremo dobilo, če bo ta na razpolago.

  "Če tega ne bomo imeli, bo treba porabo zmanjšati ali spremeniti ukrepe," je še dodal poveljnik CZ, ki je dejal, da so v Sloveniji razdelili že na milijone kosov opreme in da jih nekaj še bodo, saj različna področja po ponovnem zagonu razširjajo svoje aktivnosti.

  Pri tem pa tudi upa, da bodo v določenih dejavnostih zaščitno opremo nabavili sami, saj se po njegovem mnenju na trgu to opremo da dobiti, v skladiščih pa je ni veliko. (STA)

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin