Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2013,
18.48

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boston Džohar Carnajev

Sobota, 27. 4. 2013, 18.48

3 leta, 8 mesecev

Na naslednjem bostonskem maratonu nadzor z brezpilotnimi letali?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bostonski policijski komisar Ed Davis že razmišlja, kako zagotoviti varnost na naslednjem bostonskem maratonu. Prepričan je, da bi lahko za učinkovit nadzor uporabili brezpilotna letala.

Podpredsednik ZDA Joe Biden je ameriškim državljanom obljubil, da bo naslednji bostonski maraton še večji in še bolj spektakularen, vendar pa si policijski komisar Ed Davis prihodnje leto želi videti resne spremembe. Davis je tako za časopis Herald povedal, da si močno prizadeva, da bi bostonski maraton prihodnje leto varovala brezpilotna letala.

Cenejša od helikopterjev Z brezpilotnimi letali bi po Davisovem mnenju lahko zagotovili popolno varnost na bostonskem maratonu. "Brezpilotna letala so enkratna ideja. Veliko ceneje bi bilo uporabiti brezpilotna letala, kot helikopter, zato je to dobra ideja," je povedal za Herald. Davis je tudi prepričan, da mora mesto storiti vse, da v prihodnosti prepreči teroristične napade. "Moramo zagotoviti, da teroristi dobro razumejo, da ne bi bila dobra ideja, da znova napadejo Boston. Vedno bodo napadli najbolj šibko mesto," je še povedal. "Še vedno pa moramo zbrati vse informacije o napadu in oceniti, ali v Bostonu obstaja teroristična grožnja. To je zelo pomembno zame in za župana," je še povedal Davis.

Prihodnost leži v brezpilotnih letalih Zvezna letalska administracija (FAA) sicer pričakuje, da bo do konca tega desetletja v ZDA letelo več deset tisoč brezpilotnih letal. FAA je že do zdaj odobrila 307 dovoljenj za brezpilotna letala, vendar pa bi po poročanju Los Angeles Timesa brezpilotna letala za nadzor začeli uporabljati veliko prej, kot je bilo sicer pričakovano.

Davis se strinja s smrtjo kaznijo za Carnajeva Za BBC je Davis še povedal, da podpira smrtno kazen za Džoharja Carnajeva, ki je eden od dveh osumljencev za bombni napad v Bostonu. Na vprašanje, ali se strinja s pozivi za usmrtitev Džoharja Carnajeva, je odgovoril: "S tem nimam težav." Nato pa nadaljeval: "Gledal sem mladega moškega, ki je svoj nahrbtnik pustil na tleh. Ta je eksplodiral in ubil osemletnega fantka in žensko. Zanj nimam sočutja." Davis je tudi prepričan, da bo zaradi napada ameriška vlada najverjetneje poostrila nadzor. "Mislim, da bo vlada namestila več nadzornih kamer na cestah. Mislim, da bodo kamere koristne, hkrati pa bo zaradi njih manj kriminala."

Ameriška vlada pa naj bi po poročanju Guardiana potrebovala kakšno leto dni, da se odloči, ali bo za Džoharja Carnajeva zahtevala smrtno kazen ali dosmrtni zapor. O tem bo odločal ameriški državni tožilec Eric Holder, ki se bo odločil po posvetovanju s tožilci iz Massachusettsa.

Ne spreglejte