Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2020,
13.04

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

11

Natisni članek

Koronavirus Diamond Princess

Torek, 18. 2. 2020, 13.04

4 leta, 1 mesec

Na ladji potrjenih več kot 500 okužb s koronavirusom

Vrnitev Slovencev z Diamond Princess predvidoma do konca tedna #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

11

Šest slovenskih potnikov z ladje za križarjenje Diamond Princess se bo v Slovenijo predvidoma vrnilo do konca tedna, so danes za STA potrdili na ministrstvu za zunanje zadeve. Dodali so, da MZZ intenzivno pripravlja njihovo vrnitev. Vseh šest se še vedno počuti dobro in so v stalnem stiku s slovenskim veleposlaništvom na Japonskem.

Pri dveh sta bila testa okužbe z novim virusom iz Kitajske negativna, za preostale štiri na MZZ za zdaj nimajo podatkov, piše STA.

Ob vrnitvi domov jih bodo testirali 

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je pred parlamentarno sejo odbora za zdravstvo dejala, da bodo vseh šest še po vrnitvi v Slovenijo testirali na novi koronavirus in ustrezno ravnali glede na to, ali bodo testi pozitivni ali negativni. V državo bodo sicer prispeli z varovanim transportom, ni pa še jasno, kdaj natančno bodo prišli v Slovenijo, kam in kako bodo prišli ter kateri državljani bodo še zraven, je še dejala v izjavi medijem pred sejo parlamentarnega odbora, na kateri razpravljajo o novem koronavirusu.

koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Dodala je, da se o postopku vrnitve nenehno dogovarjajo tako s slovenskim veleposlaništvom na Japonskem kot tudi z drugimi državami, ki bodo vračale svoje državljane. Scenariji se spreminjajo iz ure v uro, je še dejala. Državna sekretarka nima novih podatkov o zdravstvenem stanju Slovencev na križarki in o rezultatih testov.

Ob vrnitvi bo treba varovati integriteto posameznika in tudi javno zdravje vseh državljanov, je še dejala. Poudarila je, da imajo pripravljene določene postopke za ukrepanje o morebitnem pojavu novega koronavirusa pri nas, z navodili in ukrepi je seznanjen vsak zdravstveni zavod v državi. Če bi se pojavile izredne razmere, bodo dejavnosti prilagodili, poroča STA.

Iz Japonske sporočili, da so test opravili pri vseh potnikih na ladji

Predstojnica centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Maja Sočan pa je dejala, da bodo morali pri določanju ukrepov vzeti v presojo tri poglede: varovanje zdravja posameznika, varovanje zdravja drugih prebivalcev, prav tako bodo morali upoštevati odziv javnosti na njihovo vrnitev. "Ali je odziv javnosti vedno sorazmeren tveganju? Včasih je čezmeren, mogoče paničen, kar ni dobro, ker se potem sprejema čezmerne ukrepe," je dejala.

Diamond Princess | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poleg tega bodo upoštevali, kako se bodo odzvale druge države. Po njenih besedah težava nastane, ko posamezna država deluje drugače kot druge, ki so se za določen ukrep odločile pod političnimi pritiski, ta pa ni sorazmeren tveganjem.

Japonske oblasti so danes sicer sporočile, da so teste opravile pri vseh potnikih na ladji, a do bo potrebnega nekaj časa za nekatere rezultate testov, zaradi česar načrtujejo izkrcanje potnikov z ladje med 19. in 21. februarjem.

Na ladji je po zadnjih podatkih potrjenih 542 primerov okužb. Okužbo z virusom so danes na novo potrdili pri 88 potnikih. Tisti, pri katerih okužbe do zdaj niso potrdili, upajo, da bodo danes preživeli zadnjo noč na ladji, saj naj bi se v sredo začelo izkrcavanje potnikov, najprej tistih, pri katerih okužbe do zdaj niso potrdili, piše STA.

Pristali bodo na enem izmed evropskih letališč

Slovenske oblasti tako čakajo, da se v teh dneh konča karantena na ladji, nato bo sledila vrnitev slovenskih potnikov. Slovenija se med drugim dogovarja z evropskimi partnerji, da bi pripravili skupen prevoz potnikov iz Evrope. Predvideno je, da bi ti potniki do konca tedna pristali na enem od evropskih letališč, od koder bi se nato slovenski državljani vrnili v domovino.

Pri komercialnih poletih pa so se pojavile nekatere težave, saj nekatere letalske družbe po navedbah MZZ že vnaprej zavračajo potnike z Diamond Princess. Med šestimi Slovenci na Diamond Princess so štirje iz Slovenj Gradca. Tamkajšnja občina sporoča, da jim je v primeru kakršnih koli logističnih ali drugih težav pripravljena priskočiti na pomoč, piše STA.

iPhone Apple
Novice Apple napoveduje: na iPhone bo treba čakati dlje
Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.
Novice Poslanci bodo razpravljali o koronavirusu
Avtomoto Koronavirus straši avtomobiliste: jih čakajo visoke kazni?
Ne spreglejte