Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2024,
10.13

Osveženo pred

2 uri, 46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,53

Natisni članek

Natisni članek

Istra vremenska napoved vreme Hrvaška

Četrtek, 3. 10. 2024, 10.13

2 uri, 46 minut

V Kvarnerju in hrvaški Istri poplavljalo zaradi obilnih padavin #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,53
Hrvaška | Hrvaški državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danes in petek izdal rdeče vremensko opozorilo za zahodno obalo Istre, Kvarner in Velebitski kanal zaradi močnega vetra. | Foto IstraMet

Hrvaški državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danes in petek izdal rdeče vremensko opozorilo za zahodno obalo Istre, Kvarner in Velebitski kanal zaradi močnega vetra.

Foto: IstraMet

S posledicami obilnega deževja se soočajo tudi na Hrvaškem, kjer so nekatera mesta v hrvaški Istri in Kvarnerju, med drugim v Novigradu in na Reki, prizadele hudourniške poplave. Zaradi močnega vetra danes na severnem delu jadranske obale velja rdeče vremensko opozorilo, zaradi obilnih padavin pa tudi posebno opozorilo pred hudourniškimi poplavami.

Na širšem območju Reke je v kratkem času padlo med sto in 200 milimetri dežja, kar je v nekaterih delih mesta povzročilo hudourniške poplave in težave v prometu, je v sredo pozno zvečer poročal hrvaški portal IstraMet.

Voda je dvigovala jaške ter tekla po cestah, pločnikih in stopniščih, v središču mesta pa je po poročanju hrvaške javne televizije HTV vdrla tudi v gostinski objekt.

Ulice so bile poplavljene tudi v Novigradu in Svetem Lovreču, kjer so izmerili več kot 130 milimetrov padavin, največ dežja pa je padlo na Krasici, kjer so izmerili 200 milimetrov dežja.

Hrvaška obarvana rdeče, oranžno in rumeno

Precej manj dežja je padlo na jugu Istre, kjer vremenoslovci največ padavin pričakujejo v drugem delu današnjega dne, ko bi tudi v tem delu lahko izmerili ekstremne količine, še poroča IstraMet.

Hrvaški državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danes in petek izdal rdeče vremensko opozorilo za zahodno obalo Istre, Kvarner in Velebitski kanal zaradi močnega vetra. Za preostale dele države z izjemo osiješke regije velja oranžno ali rumeno opozorilo zaradi močnih nalivov in neviht.

Zaradi napovedanih obilnih padavin je DHMZ že v sredo izdal tudi posebno opozorilo zaradi nevarnosti hudourniških poplav, bregove pa bi lahko prestopile tudi nekatere reke. Po napovedih bo deževalo najmanj do petka, poplave pa so mogoče tako na severnem in južnem delu jadranske obale kot v notranjosti države.

Janez Polajnar
Novice Hidrolog: Krka lahko povzroča težave #video
Ne spreglejte