Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2012,
19.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mediji novinarji korupcija

Torek, 24. 1. 2012, 19.35

8 let

Na konferenci v Zagrebu o vlogi medijev v boju proti korupciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Zagrebu se je začela konferenca z naslovom Hrvaški mediji v boju proti korupciji, ki se je udeležujejo strokovnjaki za boj proti korupciji in raziskovalni novinarji.

Na njej je bilo med drugim slišati opozorilo, da so v zadnjem času zabeležili tudi primere, ko se je novinarjem ponujalo podkupnino, da ne bi poročali o primerih korupcije.

Na Hrvaškem praktično ne mine dan brez korupcijske afere Podpredsednica Hrvaškega novinarskega društva (HND) Ana Raić-Knežević je na dvodnevni konferenci ocenila, da na Hrvaškem praktično ne mine dan, ko mediji ne bi razkrili kakšne korupcijske afere. Pri tem pa je opozorila, da bi tudi sami novinarji lahko kmalu postali tema, saj so v zadnjem času zabeležili primere, ko se jim je ponujalo podkupnino, da ne bi poročali o primerih korupcije.

Pravosodni minister Orsat Miljenić, ki je odprl konferenco, je medtem izpostavil, da so mediji pogosto zadnji mehanizem, ki preprečuje širjenje korupcije v smeri, ko je ne bi mogli več ustaviti. Je pa minister na konferenci slišal tudi očitke na svoj račun.

V afere vpleteni tudi lastniki medijev Več hrvaških novinarjev je namreč na konferenci opozorilo na nekatere afere, ki jih niso do konca razčistili zaradi domnevne vpletenosti lastnikov medijev. Med njimi se je po poročanju hrvaškega spletnega portala business.hr oglasil tudi novinar Novega lista Ladislav Tomičić, ki je spomnil na afero z zemljišči ugasle zagrebške tovarne Kamensko, v kateri naj bi imel eno ključnih vlog lastnik medijskega podjetja Europapress Holdinga (EPH) Ninoslav Pavić.

Kot je dejal Tomičić, ni bilo politične volje, da bi tej aferi prišli do konca, pri tem pa je s prstom pokazal tudi na nekdanji zaposlitvi sedanjega pravosodnega in notranjega ministra. Miljenić je bil namreč nekaj časa odvetnik EPH, medtem ko je bil notranji minister Ranko Ostojić pred leti v nadzornem odboru splitskega časnika Slobodna Dalmacija. Ta je v lasti Pavića - kot tudi dnevnik Jutarnji list, tednik Globus in vrsta drugih vplivnih hrvaških tiskovin.

Prvi program HTV bi dobila oblast, drugega pa opozicija "Mediji niso na evropski ravni, so kvečjemu del korupcijske hobotnice," je ocenil Tomičić, ki je omenil tudi Pavićeve povezave z znanim hrvaškim tajkunom Miroslavom Kutlejem. Slednji je pred hrvaškim pravosodjem pobegnil v BiH.

Novinar EPH Denis Kuljiš afere Kamensko ni komentiral, temveč je ocenil, da so "to, o čemer govorimo, specifične prakse, ki niso kriminalne. Mediji ne smejo biti objektivni, temveč politično angažirani." Na to se je odzval Aleksandar Stanković s Hrvaške televizije (HTV), ki je dejal, da ga omenjena politična angažiranost medijev spominja na predlog nekdaj vladajoče HDZ, da bi prvi program HTV dobila oblast, drugi pa opozicija.

Ne spreglejte