Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 8. 2012,
9.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kanarski otoki požar

Nedelja, 12. 8. 2012, 9.41

8 let

Na Kanarskih otokih znova gori, na Hrvaškem požare ukrotili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Kanarskih otokih se gasilci znova bojujejo z ognjenimi zublji, ki so uničili del naravnega rezervata na La Gomeri. Na Hrvaškem pa so v veliki meri požari že pod nadzorom.

Zgorela desetina naravnega rezervata Garajonay

Gasilci so pretekli teden komaj obvladali požar na Kanarskih otokih, ki je uničil del naravnega rezervata na otoku La Gomera. V petek pa je znova zagorelo, silovit požar pa se je razširil tudi na Tenerife. Na La Gomeri so španske oblasti evakuirale približno 2500 ljudi, s Tenerifov pa 2200 ljudi.

Na La Gomeri so ognjeni zublji poškodovali približno 7400 akrov površine, poškodovali pa so tudi naravni rezervat Garajonay, ki je zaščiten s strani Unesca. Španske oblasti so potrdile, da je kar desetina rezervata popolnoma uničenega, hkrati pa razkrile, da bo rezervat potreboval kar tri desetletja, da se obnovi. Nancy Melo, regionalna uradnica, je razkrila, da nekateri deli rezervata obstajajo že 11 milijonov let. Ta naravni rezervat je sicer dom nekaterih redkih rastlinskih vrst, med katerimi so nekatere prisotne samo na tej strani Atlantskega oceana.

Španijo je po izredno suhi zimi presenetil vročinski val, ki je s seboj prinesel hudo sušo. Požari so posledica visokih temperatur, nizke vlažnosti in močnega vetra, je povedal regionalni minister za gospodarstvo Javier Gonzalec Ortiz. Požar pa trenutno ogroža tudi Galicijo, zaradi česar so v provinci Ourense že evakuirali dve vasi.

Požari na Hrvaškem in v BiH pod nadzorom

Na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini pustoši več požarov, a so večinoma že pod nadzorom. Blizu diskoteke na območju Vodic je zgodaj zjutraj izbruhnil požar, ki pa ni ranil nikogar in ni poškodoval okoliških objektov. Če ga ne bi pravočasno pogasili, bi se lahko razširil do bližnjih naselij Srima in Stablinac, so sporočili šibeniški policisti.

Tudi požar v dubrovniški županiji blizu kraja Plat je pod nadzorom. Pri gašenju sodeluje več kot 100 gasilcev in več deset gasilskih vozil. Gašenje požara se medtem nadaljuje na območju Komina, kjer gorijo borov gozd in nizko rastlinje. Hrvaški policisti so medtem odkrili vzrok požara, ki je v petek izbruhnil na otoku Brač in uničil 50 hektarjev površin. Požar je povzročil odprti ogenj. Ognjeni zublji so nato uničili oziroma poškodovali tri hiše.

Na območju Mostarja v BiH požari še naprej uničujejo gozdove in nizko grmičevje. Policija pa je aretirala dva moška v petdesetih letih, ki sta podtikala požare. Policiji je bilo sumljivo, da so v prvih 12 dneh avgusta na območju Mostarja zabeležili kar 96 požarov. Zaradi tega so policisti začeli s temeljito preiskavo, da bi ujeli morebitne požigalce.

Ne spreglejte