Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2023,
14.52

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

20

Natisni članek

zaposlitev podjetje ZDA Osijek Hrvaška

Petek, 24. 3. 2023, 14.52

1 leto, 1 mesec

Na Hrvaško prihaja ameriški gigant

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

20

Ameriški gigant Jabil | Jabil bo postal eden od največjih delodajalcev v Slavoniji. | Foto Shutterstock

Jabil bo postal eden od največjih delodajalcev v Slavoniji.

Foto: Shutterstock

Ameriški gigant Jabil, ki ima po svetu več kot 260 tisoč zaposlenih, bo v industrijski coni Nemetin v Osijeku zgradil novo proizvodno središče, so potrdili v podjetju. Gradnjo bodo končali predvidoma v začetku leta 2024. V prvi fazi bodo zaposlili 1.500 oseb, v naslednjih štirih letih pa naj bi po trenutnih napovedih delo zagotavljali več kot 4.500 ljudem.

"To je ena od največjih naložb v zgodovini Hrvaške," je v četrtek na posebni novinarski konferenci ocenil župan Osijeka Ivan Radić. Povedal je, da so jih predstavniki podjetja v zadnjem letu in pol obiskali najmanj sedemkrat. Sestali so se tako z njim kot predsednikom osiješko-baranjske županije Ivanom Anušićem.

Podjetje je z oprostitvijo komunalnega prispevka po oceni župana prihranilo 2,5 milijona evrov

Radić je odločitev Jabila, da proizvodno središče zgradi v Osijeku, pripisal predvsem oprostitvi plačila komunalnega prispevka pri gradnji tovarne. To namreč vlagateljem zagotavlja mestna uprava, Osijek pa je na ta račun konkurenčnejši.

Podjetje je z oprostitvijo komunalnega prispevka po oceni župana prihranilo 2,5 milijona evrov. "Po drugi strani bo Jabil mestu Osijek plačal 194 tisoč evrov prispevka za pravico do gradnje za prva tri leta, v naslednjih 47 letih pa bo ta prispevek znašal 270 tisoč evrov na leto," je pojasnil župan. Če se bodo v Jabilu odločili za nakup zemljišča, bodo imeli predkupno pravico.

Jabil bo postal eden od največjih delodajalcev v Slavoniji. Pri iskanju delovne sile je že stopil v stik s hrvaškim zavodom za zaposlovanje ter s fakultetami in šolami v Osijeku, občina pa je v sodelovanju z mestno upravo in izobraževalnimi ustanovami oblikovala tudi posebne izobraževalne programe. Zagotoviti si želijo predvsem tehnike ter inženirje elektrotehnične in strojne stroke.

Jabil je eden od največjih svetovnih ponudnikov proizvodnih rešitev

Jabil so ustanovili leta 1966, danes pa ima več kot 260 tisoč zaposlenih v 30 državah. Je eden od največjih svetovnih ponudnikov proizvodnih rešitev in sodeluje z več kot 450 vodilnimi svetovnimi blagovnimi znamkami pri pošiljanju njihovih izdelkov na trg.

Zagotavlja celovite storitve načrtovanja in proizvodnje, dobavno verigo in storitve upravljanja z izdelki za stranke v številnih panogah. Med drugim proizvaja tehnološko sofisticirane informacijske komponente, kot so matične plošče in čipi za avtomobilsko industrijo, ter medicinske prostetične dele in mikročipe.

Planet 18
Planet TV Trije Slovenci naj bi skušali oprati več kot milijon evrov #video
Hrvaška policija
Novice Na Hrvaškem umrl slovenski motorist
Gotovinsko poslovanje. Gotovina. denar
Novice Trije Slovenci na Hrvaškem osumljeni pranja denarja. Med njimi tudi Mihael Karner?
Ne spreglejte