SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na hrvaških mejah z BiH in Srbijo več kilometrov dolge kolone tovornjakov

2

termometer

Približno 1200 tovornjakov čaka na carinski pregled na srbsko-hrvaški meji na mednarodnem mejnem prehodu Batrovci-Bajakovo. Zastoji tudi na mejnih prehodih z BiH.

Težave naj bi povzročilo prilagajanje hrvaških carinikov sistemu carinskega nadzora Evropske unije.

Kolona tovornjakov na enem izmed največjih hrvaških mejnih prehodov Bajakovo je bila okoli 16. ure dolga približno 15 kilometrov, je poročal Novi list na svoji spletni strani. Na srbski strani trdijo, da noben tovornjak ni prečkal hrvaške meje od ponedeljka zvečer. Medtem pa osebna vozila in avtobusi vozijo čez hrvaško-slovensko mejo brez zastojev.

Srbski minister za promet Milutin Mrkonjić je izjavil, da je naročil dostavo hrane in osvežilnih pijač voznikom tovornjakov, ki v kilometrskih kolonah že več kot 15 ur čakajo na vstop na Hrvaško.

Kot je dodal, "ni treba zameriti prijateljem Hrvatom, ki se v prvem trenutku niso znašli", je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Prepričan je, da se bo stanje na mejnih prehodih s Hrvaško hitro normaliziralo.

Sicer pa na ostalih hrvaško-srbskih mejnih prehodih, kot sta tista pri Šidu in Baški Palanki, ni težav pri prevozu čez mejo, je še objavil Tanjug.

Na izhodu iz BiH proti Metkoviću je treba čakati približno 45 minut, na ostalih mejnih prehodih med BiH in Hrvaško pa do 15 minut, je poročal avto moto klub BiH. Dodajajo, da zaradi tehničnih težav na hrvaški carini tovorna vozila čakajo najmanj dve uri na vstop na Hrvaško pri Slavonskem Brodu.

Pozvali so voznike, ki ne potrebujejo storitev na osrednjih mednarodnih mejnih prehodih s Hrvaško, naj uporabijo druge mejne prehode, da bi se izognili gnečam.

Hrvaška televizija je spomnila, da je podobno stanje bilo nekaj dni tudi na hrvaško-slovenskih mejnih prehodih, potem ko je Slovenija vstopila v EU 1. maja 2004.

Novi list poroča tudi o voznikih tovornjakov, ki čakajo na carinski postopek tudi na terminalih v Zagrebu in na Reki.

Po naših neuradnih informacijah, potem ko je Hrvaška v ponedeljek vstopila v EU, nobeno blago, noben zabojnik niti carinska deklaracija niso bili vpisani v sistem, še navaja časnik. Trdi, da je prišlo do "razpada carine", čeprav je bilo dolgo časa znano, da bo Hrvaška 1. julija vstopila v EU.

"Temeljni problem je v tem, ker računalniški program, ki špediterje povezuje s carinsko upravo, ni povsem usklajen z novimi predpisi. Ravno v tem programu delajo vsi carinski dokumenti za tranzit in uvozno-izvozno carinjenje," še piše reški časnik.

Hrvaška je s 1. julijem prevzela carinske posle EU na njenih zunanjih mejah s Srbijo, BiH in Črno goro.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin