Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2021,
11.50

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

3

Natisni članek

Hrvaška mejni prehodi COVID-19 potrdilo

Torek, 1. 6. 2021, 11.50

2 leti, 11 mesecev

Na Hrvaškem že na voljo digitalno potrdilo za covid-19

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

3

covid pass

Na Hrvaškem lahko od danes dobite digitalno covidno potrdilo. Do njega so upravičeni državljani, ki so pred najmanj 14 dnevi zaključili cepljenje proti covid-19, so v zadnjih 180 dni bolezen preboleli ali imajo negativen test, ki ni starejši od 48 ur. Za izdajo potrdila je treba zgolj izpolniti zahtevo na portalu e-Građani.

Hrvaška vlada je po ponedeljkovi telefonski seji sporočila, da bo Hrvaška s 1. junijem pripravljena na izdajanje digitalnih covidnih potrdil. Kot so poudarili, bo potrdilo hrvaškim državljanom olajšalo gibanje prek hrvaških mejnih prehodov in mejnih prehodov tistih držav, s katerimi bodo dosegli dvostranske dogovore o čezmejnem prometu oziroma tako imenovanih potovalnih mehurčkih.

Za izdajo potrdila je treba na portalu e-Građani izpolniti zahtevo z vpisom matične številke in naslova elektronske pošte, na katero nato pošljejo potrdilo s kodo QR. Digitalno covidno potrdilo bo mogoče prevzeti tudi osebno v podružnicah Hrvaškega zavoda za javno zdravje. Vse informacije o potrdilih so objavili na spletni strani eudigitalnacovidpotvrda.hr.

potni list
Novice Poleti že covidna potrdila? Med pobudnicami tudi Slovenija.

Ostali s potrdili šele 1. julija

V celotni Evropski uniji bodo digitalna covidna potrdila predvidoma uveljavili s 1. julijem, je pa Evropska komisija članicam, ki so izpolnile tehnične pogoje, odobrila izdajanje s 1. junijem. Hrvaška je v ponedeljek od komisije dobila vse odobritve za uvajanje potrdila in sprožitev sistema, poročajo hrvaški mediji.

Hrvaška je bila sicer vključena v pilotni projekt Evropske unije za izdelavo digitalnih covidnih potrdil ter je med prvimi članicami Evropske unije povezala nacionalni sistem izdajanja digitalnih covidnih potrdil s sistemom Evropske unije za preverjanje verodostojnosti teh potrdil. Hrvaški policisti na mejnih prehodih so opremljeni s čitalniki kod QR za preverjanje digitalnih covidnih potrdil potnikov iz drugih držav Evropske unije. 

Hrvaška vlada je v ponedeljek tudi napovedala, da bo uporaba digitalnega covidnega potrdila mogoča tudi za druge namene v skladu z določili nacionalnega štaba civilne zaščite.

Koliko dni sem lahko bolniško odsoten brez potrdila osebnega zdravnika?
Novice Koliko dni ste lahko bolniško odsotni brez potrdila zdravnika?
Ne spreglejte