SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem zadostna podpora za pobudo o temeljnem dohodku

4

termometer

Hrvaška bo predvidoma še danes postala prva država EU, kjer bodo zbrali dovolj podpisov za razpravo o temeljnem dohodku v Evropski komisiji.

Za uvrstitev te pobude na dnevni red razprav Evropske komisije je treba do 14. januarja 2014 zbrati milijon podpisov državljanov EU, pri čemer je tudi za vsako državo članico določeno najmanjše število zahtevanih podpisov. Za Hrvaško ta znaša devet tisoč, čez dan pa so na straneh pobude Temeljni dohodek Hrvaška na Facebooku že poročali, da jim manjka samo še sto podpisov. Zato lahko pričakujejo, so še sporočili, da bodo zahtevano število podpisov dosegli že danes.

Varovalka pred revščino Pobuda od držav članic Evropske unije zahteva, da prav vsem svojim državljanom izplačuje brezpogojni temeljni dohodek, kar bi tudi najbolj ranljive zaščitilo pred revščino in brezposelnostjo. Temeljni dohodek, predlagajo ga v višini 60 odstotkov povprečne plače v posamezni državi, bi moral zadoščati za vse osnovne življenjske potrebe, kot so prehrana, stanovanje, oblačila in obutev.

Uvedba bi zahtevala nove davke Če bi obveljal temeljni dohodek v predlagani višini, bi to hrvaški proračun letno obremenilo za približno 97,2 milijarde hrvaških kun (slabe 12,8 milijarde evrov), poroča index.hr. Ta sredstva bi morali zbrati z davki, recimo s povečanjem DDV, ki je davek na porabo, ali uvajanjem novih davkov, ki jih na Hrvaškem (še) nimajo. Tako se kot mogoči omenjajo posebni davek na drugo in vsako naslednjo nepremičnino, davek na dobiček iz kapitala, davek na finančne transakcije finančnih ustanov in trošarine na luksuz ali za zdravje škodljive izdelke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin