Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 2. 2021,
12.08

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

8

Natisni članek

Hrvaška epidemija Koronavirus

Sreda, 10. 2. 2021, 12.08

3 leta, 2 meseca

V Nemčiji protikoronske ukrepe podaljšali do 7. marca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

8

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V Nemčiji so se kanclerka Angela Merkel in ministrski predsedniki dežel danes dogovorili, da podaljšajo večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa do 7. marca. Izjema bo veljala za frizerje, ki bodo lahko odprli salone 1. marca. Odločitev glede odprtja šol in vrtcev pa bo v domeni deželnih oblasti.

18:17

Še več cepiv za Avstrijce

14:21

Cepivo AstraZenece v Španiji

12:16

Smrtnost v Franciji

12:15

Razmere v Južni Afriki

12:14

Von der Leynova o cepivu

12:13

ZDA podprle preiskavo WHO

  • 18:17

    Še več cepiv za Avstrijce

    Avstrijska vlada je danes sklenila naročiti še dodatnih šest milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, večino od ameriške Moderne, nekaj pa tudi od francoske Valneve in ameriškega Novavaxa, je danes sporočil avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober. Skupno bo država z okoli 8,9 milijona prebivalci naročila 30,5 milijona odmerkov cepiva.

  • 14:21

    Cepivo AstraZenece v Španiji

    S cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, ki mu je nedavno kot tretjemu cepivu proti covidu-19 doslej zeleno luč prižgala Evropska agencija za zdravila (Ema), bodo v Španiji cepili le mlajše od 55 let in obenem le tiste, ki ne spadajo v katero od rizičnih zdravstvenih skupin, so danes sporočile oblasti v Madridu.

    Kot po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes poroča španski dnevnik El Pais, bodo 1,8 milijona odmerkov AstraZenecinega cepiva, ki naj bi jih Španija dobila v tem mesecu, namenili za cepljenje posebej izpostavljenih poklicnih skupin, kot so policisti, vojaki, učitelji, gasilci in pripadniki civilne zaščite. Te skupine naj bi tako cepili prej, kot so sprva predvidevali.

    Podobno odločitev je pred tem sprejelo že več drugih evropskih držav, med njimi tudi Slovenija, le da so mejo večinoma postavile pri starosti 65 let. Ema je sicer cepiva odobrila za vse, starejše od 18 let, a po oceni nekaterih držav zaenkrat ni na voljo dovolj podatkov o učinkovitosti tega cepiva pri starejših in ljudeh z drugimi boleznimi.

    Po novem se sicer pojavljajo tudi pomisleki, saj naj bi bilo cepivo AstraZenece občutno slabše učinkovito proti covidu-19, ki je posledica okužbe z britansko in še posebej južnoafriško različico novega koronavirusa. V Južni Afriki, kjer se je slednja različica prvič pojavila, so zaradi tega odložili začetek cepljenja s tem cepivom.

    Od začetka kampanje cepljenja so v 47-milijonski Španiji cepili 2,16 milijona ljudi, od tega jih je skoraj 840.000 prejelo že tudi drugi odmerek cepiva. Španijo je sicer pandemija močno prizadela; z virusom se je tam okužilo več kot tri milijone ljudi. Trenutno je število novih okužb 232 na 100.000 prebivalcev v obdobju sedmih dni, še poroča STA.

  • 12:16

    Smrtnost v Franciji

    V Franciji je covid-19 zahteval več kot 80 tisoč življenj, potem ko so v torek poročali o več kot 700 mrtvih bolnikih v bolnišnicah in domovih za starejše v zadnjih 24 urah.

    Od začetka epidemije so v državi s skoraj 70 milijonov prebivalcev potrdili najmanj 3,3 milijona okužb z novim koronavirusom, od tega v zadnjem dnevu 18 tisoč.

    Število novih covidnih bolnikov v bolnišnicah ostaja visoko. V bolnišnicah se jih je v torek zdravilo 27.634, od tega 1.931 novih. V ponedeljek je bilo v bolnišnicah 1.893 bolnikov več kot dan prej, kažejo podatki zdravstvenih oblasti. Na intenzivnih oddelkih so sprejeli okoli 334 novih bolnikov.

    Do zdaj so proti novemu koronavirusu cepili več kot 2,353 milijona ljudi, od tega 366.733 tudi z drugim odmerkom. Parlament je v torek odobril podaljšanje izrednih zdravstvenih razmer do 1. junija. Izredne zdravstvene razmere, ki veljajo od oktobra, vladi omogočajo uvedbo strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, vključno s policijsko uro, ki se začne ob 18. uri.

    V državi vse bolj narašča nezadovoljstvo zaradi strogih protikoronskih ukrepov. Lastniki restavracij, ki so zaprte od oktobra, vse glasneje zahtevajo ponovno odprtje poslovanja, za odpravo omejitev si prizadevajo tudi smučišča, piše STA.

  • 12:15

    Razmere v Južni Afriki

    Južna Afrika, ki je zaradi slabšega učinka AstraZenecinega cepiva proti južnoafriški različici novega koronavirusa odložila začetek cepljenja proti novemu koronavirusu, bo cepljenje začela s cepivom Johnson & Johnson, ki sicer še ni odobreno, je danes sporočil minister za zdravje Zweli Mkhize. V prvi fazi naj bi cepili 1,25 milijona zdravstvenih delavcev.

    Južna Afrika, ki je najhuje prizadeta afriška država v pandemiji covid-19, bi morala prejšnji teden začeti cepilno kampanjo z milijoni odmerkov cepiva, ki sta ga razvila AstraZeneca in oxfordska univerza, vendar so se odločili začetek odložiti.

    Študija univerze Witatersrand v Johannesburgu in britanskega Oxforda je namreč pokazala, da to cepivo zagotavlja zgolj "minimalno" zaščito pred od blagim do zmernim potekom bolezni covid-19 po okužbi z južnoafriško različico. Ugotovili so, da učinkovitost znaša zgolj 22 odstotkov. Podatkov o učinkovitosti pri hudem poteku še nimajo.

    Je pa, kot je danes pojasnil minister Mkhize, proti južnoafriški različici dokazano učinkovito cepivo Johnson & Johnson. To sicer še ni odobreno. "Postopki odobritve za uporabo v Južni Afriki že potekajo," je še dejal minister.

    Povedal je še, da si je Južna Afrika zagotovila tudi cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, o nakupu pa se dogovarja tudi z drugimi proizvajalci. "Smo v napredni fazi ocenjevanja in pogovorov za dobavo cepiva sputnik V," je pojasnil in dodal, da Kitajska trenutno preučuje južnoafriško ponudbo za cepivo proizvajalca Sinopharm, potekajo tudi pogajanja z Moderno.

    Po besedah ministra bodo znanstveniki še naprej preučevali učinkovitost AstraZenecinega cepiva v Južni Afriki, glede na njihova priporočila pa se bodo oblasti odločile, ali naj cepivo uporabijo ali ga bodo zamenjali, preden mu 30. aprila poteče rok uporabe.

    V Južni Afriki so do zdaj potrdili 1,4 milijona okužb z novim koronavirusom in več kot 45 tisoč smrti zaradi covid-19. V tej državi je zelo razširjena bolj nalezljiva različica virusa B.1.351, ki se je razširila tudi že v nekatere druge države. Številne so zato omejile vstop za potnike iz Južne Afrike in sosednjih držav, navaja STA.

     

  • 12:14

    Von der Leynova o cepivu

    Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je danes v Evropskem parlamentu odzvala na kritike zaradi zamud pri odobritvi in dobavi cepiv proti novemu koronavirusu. Kot je priznala, odobritev cepiv v EU traja dlje, a je to naložba v njihovo varnost. Dejala je, da "smo podcenili težave, povezane z množično proizvodnjo cepiv".

    Von der Leynova je ob kritikah, ki se vrstijo na račun izvajanja evropske strategije cepljenja, priznala nekatere napake, a branila postopek skupnega naročanja cepiv in pristopa Evropske komisije, zavzela pa se je tudi za pospešitev postopkov odobritve.

    Prav je bilo, da je EU skupaj naročila cepiva in s tem pokazala solidarnost, je prepričana. "Ne želim si predstavljati, kaj bi pomenilo, če bi si nekatere članice zagotovile cepiva, druge pa bi ostale praznih rok," je dejala in opozorila, da bi to lahko pomenilo konec Unije.

    Odločili smo se, da ne bomo šli po bližnjicah, kar zadeva varnost in učinkovitost cepiv, je dejala. Ob tem je priznala, da v EU odobritev cepiv za pogojno uporabo traja štiri ali pet tednov dlje, vendar je čas, porabljen za odobritev cepiv, naložba v njihovo varnost. Za pospešitev postopkov je napovedala vzpostavitev evropske mreže, da bo Evropska agencija za cepiva (Ema) hitreje dobila podatke kliničnih testov.

    Glede zamud z dobavo cepiv je dejala, da "smo bili morda preveč gotovi, da bo tisto, kar je bilo naročeno, tudi dobavljeno". Priznala je tudi, da "smo podcenili težave, povezane z množično proizvodnjo cepiv". Razvoj cepiva v desetih mesecih je znanstveni dosežek, na katerega smo lahko ponosni, vendar pa je znanost prehitela industrijo, je dejala.

    Von der Leynova je tudi priznala, da je bila odločitev komisije, ki je v okviru novega mehanizma za nadzor izvoza cepiv predlagala sprožitev 16. člena severnoirskega protokola, ki v skrajnem primeru dopušča uvedbo trde meje na irskem otoku, obžalovanja vredna napaka. Kot je dejala, so bile v procesu, ki je privedel do te odločitve, ki pa jo je komisija popravila, storjene napake, kar globoko obžaluje. Evropska komisija bo naredila vse, da bo zaščitila mir na Severnem Irskem, je zatrdila.

    Napovedala je tudi, da bo komisija prihodnji teden predstavila načrt za odziv na različice virusa. V luči kritik evropskih poslancev o netransparentnosti sklepanja pogodb komisije s proizvajalci cepiv je dejala, da bo storila vse, kar lahko, da bodo imeli vpogled v te pogodbe, ter napovedala vzpostavitev posebne kontaktne skupne za izmenjavo informacij.

    Von der Leynova je tudi poudarila, da je bilo v EU do zdaj cepljenih več kot 17 milijonov ljudi. Cilj je, da bo do poletja cepljenih 70 odstotkov prebivalstva v EU, dejstvo pa je, da v boju proti virusu še nismo tam, kjer bi si želeli biti, je priznala, piše STA.

  • 12:13

    ZDA podprle preiskavo WHO

    Potem ko so strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v torek končali svoj obisk na Kitajskem, čeprav jim vsaj za zdaj ni uspelo identificirati živalskega izvora novega koronavirusa, so ZDA izrekle podporo njihovemu delu in se obenem distancirale od nepotrjenih teorij o nastanku virusa v kitajskih laboratorijih.

    Gre za teorije, ki naj bi jih potrjevali nekateri obveščevalni podatki ZDA in sta jih precej glasno propagirala nekdanji predsednik ZDA Donald Trump in njegov državni sekretar Mike Pompeo. Obenem sta Kitajski očitala prepozno ukrepanje za zajezitev virusa in prikrivanje informacij, WHO pa, da je pristranska in da dela po nareku Pekinga.

    A predstavniki ekipe WHO, ki so svojo enomesečno misijo v Wuhanu in nekaterih drugih kitajskih mestih sicer končali, ne da bi izpolnili svoj glavni cilj, so v torek zatrdili, da še naprej ostaja najverjetnejša teorija, po kateri je virus na človeka preskočil z netopirja prek nekega drugega sesalca.

    Obenem so kot skrajno neverjetno zavrnili možnost nastanka virusa v laboratoriju. So pa po drugi strani dopustili možnost, da bi se virus na Kitajsko prenesel od drugod prek t. i. hladnih dobavnih verig, o čemer se zadnje mesece širijo teorije na Kitajskem.

    Iz ameriškega State Departmenta so nato v torek sporočili, da čakajo na končne ugotovitve WHO. Kot je dejal tiskovni predstavnik Ned Price, želijo videti, kaj pravijo podatki in znanost, in nočejo hiteti s sklepi, ki bi jih morda motiviralo karkoli drugega. Obenem je poudaril, da ZDA preiskavo WHO o izvoru pandemije jasno podpirajo.

    Je pa Price obenem izrazil dvom o sodelovanju Kitajske z misijo WHO. Na vprašanje, ali je Kitajska po njegovem mnenju polno sodelovala z WHO, je namreč odgovoril, da "porota o tem še odloča", in izrazil dvom, da so kitajske oblasti strokovnjakom WHO razkrile vse relevantne informacije.

    Po drugi strani je tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin danes poudaril, da je bil obisk na Kitajskem le en del celotne preiskave o izvoru pandemije, ter izrazil upanje, da bodo ZDA ubrale tako transparenten pristop kot Peking in povabile strokovnjake WHO na svoja tla.

    Misija WHO na Kitajskem je bila ves čas diplomatsko zelo občutljiva, ujeta med zahteve ZDA po čim bolj temeljiti preiskavi dejanskega izvora novega virusa na eni ter svarili Kitajske pred vmešavanjem v njene notranje zadeve na drugi strani. Zaradi vrste zapletov so jo izvedli šele dobro leto po samem izbruhu virusa in že samo zaradi tega mnogi dvomijo o njeni smiselnosti.

    Peter Daszak, eden od članov ekipe WHO, je v torek tudi neposredno spregovoril o temačni geopolitiki, ki spremlja celotno zgodbo o izvoru pandemije. Kot je zapisal na Twitterju, so morali delati v politično skrajno zaostrenem okolju. "Prosim, ne zanašajte se preveč na ameriške obveščevalne podatke: pod Trumpom vse bolj nerealni in iskreno rečeno napačni," piše STA.

V zaključnem dokumentu so Angela Merkel in ministrski predsedniki nemških dežel opozorili na hitro širjenje bolj nalezljivih različic novega koronavirusa in izpostavili, da je zaradi tega potrebna še večja previdnost, da se število okužb ohrani na nizki ravni. Do 7. marca bo tako v Nemčiji ostala zaprtih večina storitev in trgovin. Veljavnost ukrepov bi se sicer iztekla v nedeljo, poroča STA.

Glede šol in vrtcev so se danes strinjali, da jih bodo odpirali postopoma. Kdaj in kako hitro jih bodo odpirali, se bodo odločali na ravni dežel in ne države. Za več varnosti v učilnicah bodo poskrbeli hitri testi na novi koronavirus. Nemško ministrstvo za zdravje pa bo preverilo, ali bi lahko učitelje in vzgojitelje cepili prednostno.

V nekaterih nemških deželah se bodo tako učenci v šole vrnili že prihodnji teden. Kanclerka je sicer zagovarjala postopno odprtje šol od 1. marca.

Dogovorili so se še, da bo naslednji sklop odprtij sledil, ko bodo beležili stabilno sedemdnevno incidenco pri največ 35 okužbah na 100.000 prebivalcev. Takrat bi lahko odprli trgovine, muzeje, galerije in še več storitev.

Strogi ukrepi v veljavi od novembra dalje

V Nemčiji od novembra veljajo strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Takrat so zaprli restavracije, bare, rekreacijske in športne objekte, sredi decembra pa še šole in nenujne trgovine. Ukrepe so večkrat podaljšali in jih zaostrili, med drugim so sedaj zaprte tudi šole in vrtci, na javnem prometu pa je obvezno nošenje zaščitnih mask, ki zagotavljajo večjo zaščito.

Kljub zmanjšanju incidence okužb z novim koronavirusom, Merklova in strokovnjaki vztrajajo pri ukrepih ter svarijo pred nevarnostjo, ki jo lahko predstavljajo nove različice.

V Nemčiji je incidenca zadnjih sedmih dni 68, najhuje je bilo proti koncu decembra, ko je bila 198. V zadnjem dnevu so potrdili še 8072 okužb, umrlo pa je 813 ljudi. Skupno so v državi potrdili skoraj 2,3 milijona okužb, od tega je umrlo skoraj 63.000 ljudi. Doslej je drugi odmerek cepiva proti covidu-19 dobilo več kot milijon ljudi.

Na Hrvaškem z britansko različico novega koronavirusa okužen triletni otrok

Na Hrvaškem so potrdili prve tri okužbe z britansko različico novega koronavirusa, so danes sporočili na novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite. V preteklih 24 urah so ob opravljenih 6.829 testih potrdili 577 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 14 bolnikov s covid-19.

Nuška Čakš Jager
Novice Drastično manj okužb v domovih za starejše: v ponedeljek brez okužb #video

V zagrebški kliniki za infekcijske bolezni dr. Fran Mihaljević so v torek britansko različico novega koronavirusa potrdili pri 50-letniku in triinpolletnem otroku iz Zagreba, pa tudi pri 34-letniku z območja Brodsko-posavske županije, je potrdila direktorica klinike Alemka Markotić. Kot je dejala, ne gre za nobeno presenečenje, saj so pričakovali, da bodo različice novega koronavirusa odkrili tudi na Hrvaškem, piše STA.

Današnje številke nekoliko nižje kot prejšnjo sredo

V hrvaškem zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) so prejeli preliminarne pozitivne izide testov osmih vzorcev na britansko različico novega koronavirusa, ki so jih poslali na analizo kolegom v Španijo, je pojasnil hrvaški epidemiolog Bernard Kaić. Povedal je, da od tam še ni uradne potrditve, da gre za novo različico virusa, a je povsem verjetno, da je bila nova različica virusa v državi že sredi januarja, ko so vzeli vzorce, ki so jih potem poslali na analizo v Španijo.

Dodal je, da so danes objavljene številke na novo okuženih v državi nekoliko nižje kot prejšnjo sredo, ko so imeli 730 novih primerov okužbe. V sredo pred tem so imeli 857 okužb. Izpostavil je, da je 14-dnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev 146. Glede na današnje objave županijskih štabov civilne zaščite je bilo v preteklih 24 urah v Primorsko-goranski županiji 62 novih okužb, v Istrski županiji so jih prijavili devet. Običajno imajo največje dnevno število novih okužb na območjih Zagreba in Splita.

Koronavirus, Covid-19
Novice "Zelo natančno lahko napovemo, ali boste po okužbi umrli"

Na Hrvaškem imajo 2.596 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se trenutno zdravi 1.055 bolnikov s covid-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 92 ljudi. V samoizolaciji je nekaj več kot 12.760 državljanov. Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili več kot 236.330 okužb z novim koronavirusom in 5.238 smrtnih žrtev bolezni covid-19. Okrevalo je skoraj 228.500 obolelih. Do zdaj so testirali 1.244.515 državljanov.

Na Hrvaškem so doslej proti novemu koronavirusu cepili nekaj več kot 61.241 ljudi. Po dva odmerka cepiva je dobilo približno 40.966 državljanov. Do zdaj so uporabili 102.207 odmerkov cepiva Pfizerja, Moderne in AstraZenece. Za danes popoldne je napovedana seja znanstvenega sveta hrvaške vlade, na kateri naj bi obravnavali tudi ukrepe za zajezitev širitve okužb z novim koronavirusom po 15. februarju, ko bo potekla večina veljavnih ukrepov. Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo sprejeli odločitev o odpiranju gostinskih lokalov vsaj za prodajo kave za s seboj, pa tudi ponovno odprtje telovadnic, poroča STA.

Cepljenje v Izraelu
Novice Najhitrejši pri cepljenju na svetu, a epidemije še zdaleč niso ustavili
Ne spreglejte