Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 8. 2020,
6.53

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

7

Natisni članek

obletnica operacija Nevihta Srbija Hrvaška

Sreda, 5. 8. 2020, 6.53

3 leta, 8 mesecev

Milanović v Kninu: Hrvaška ni utonila v brezno moralne katastrofe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

7

Operacija Nevihta | Na Hrvaškem se danes spominjajo 25. obletnice vojaške operacije Nevihta. | Foto Reuters

Na Hrvaškem se danes spominjajo 25. obletnice vojaške operacije Nevihta.

Foto: Reuters

Hrvaški državni vrh se je danes v Kninu udeležil proslave ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ter 25. obletnici vojaške operacije Nevihta. Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v svojem nagovoru med drugim napovedal, da si bo prizadeval za izboljšanje odnosov in sodelovanja s Srbijo. Pozval je Beograd, naj stori enako. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je včeraj spet kritiziral hrvaško proslavo operacije Nevihta. Srbija si prizadeva za spravo, ne bo pa trpela ponižanja, je poudaril Vučić.

Osrednji del današnje uradne slovesnosti v Kninu je bil na Trgu dr. Anteja Starčevića, na katerem so zaradi epidemije bolezni covid-19 postavili omejeno število stolov za povabljene. Zbrane je nagovoril ves hrvaški državni vrh, v imenu udeležencev Nevihte pa tudi upokojeni general Ante Gotovina, je poročala STA.

Hrvaška covid-19
Novice Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 24 okužb

Milanović: Hrvaška ni utonila v brezno moralne katastrofe

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v svojem govoru med drugim dejal, da je bila Hrvaška pred 30 leti napadena z orožjem, ki so ga plačali tudi Slovenci in Hrvati. Po oblikovanju hrvaške vojske med vojno pa je prišla tudi zmagoslavna operacija Nevihta, "ki ni bila naključna, temveč posledica delovanja, načrtovanja, koncentracije in inteligence več sto tisoč ljudi". Dodal je, da so bile v zmagi storjeni tudi napake in zločini, a Hrvaška ob tem ni utonila v "brezno moralne katastrofe".

Milanović je bil zadovoljen, da se je proslave udeležil tudi podpredsednik hrvaške vlade Boris Milošević, ki je prišel v Knin kot prvi visoki politični predstavnik srbske manjšine na Hrvaškem. Med drugim je govoril o hrvaško-srbskih odnosih, ki so bili v preteklih več kot sto letih obremenjeni z medsebojnimi spopadi. Poudaril je, da so odnosi obeh držav in narodov v tem delu Evrope izjemno pomembni ter da si bo osebno in kot predsednik prizadeval, da bi se izboljšali. Menil je, da bi morala enako storiti tudi Srbija.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je menil, da so bile v zmagi storjeni tudi napake in zločini, a da Hrvaška ob tem ni utonila v "brezno moralne katastrofe". | Foto: Reuters Hrvaški predsednik Zoran Milanović je menil, da so bile v zmagi storjeni tudi napake in zločini, a da Hrvaška ob tem ni utonila v "brezno moralne katastrofe". Foto: Reuters

Milanović je pozdravil tudi nagovor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je izrazil obžalovanje zaradi vseh civilnih žrtev med vojno na Hrvaškem, vključno z žrtvami vojnih zločinov, ki so jih storili Hrvati. Hrvaški premier je povedal, da vsak takšen zločin pomeni grdo brazgotino na pravični vojni, ki je bila Hrvatom vsiljena.

"Zavedamo se, da je bila naša zmaga v Nevihti travmatična za številne hrvaške Srbe. Medtem ko je za večino Hrvatov šlo za prisilen odhod beguncev, ki so ga organizirali in zahtevali kninski uporniki, je za številne Srbe to danes pobeg pred hrvaškimi silami," je dejal Plenković in dodal, da je pomembno, da hrvaški Srbi v Nevihti ne vidijo zgolj eksodusa, temveč tudi konec vojne.

Eksplozije v Libanonu
Novice Libanon po eksplozijah: "Mrtvi in ranjeni so vsepovsod" #foto #video

Po koncu nagovorov vzklikali ustaška gesla

Plenković je med drugim poudaril, da mora hrvaška družba iti naprej ter da mora sprava temeljiti na dejstvih in pravičnosti za vse žrtve. Ob tem pričakuje, da bodo tudi hrvaški Srbi jasno obsodili vse zločine nad Hrvati. Napovedal je, da bo hrvaško pravosodje še naprej obravnavalo vse vojne zločine.

Podpredsednik hrvaške vlade Boris Milošević je po nagovorih za regionalno televizijo N1 povedal, da je treba ustaviti spiralo sovraštva, da se grozote vojne ne bodo ponovile nikoli več. "Treba je spoštovati vse žrtve, ne glede na narodnost. Srbi in Hrvati so imeli svoje žrtve, ki jih je treba spoštovati," je poudaril Milošević. Svoj prihod v Knin pa je ocenil kot prispevek k prihodnosti in spravi.

Hrvaški premier Andrej Plenković je med drugim poudaril, da mora hrvaška družba iti naprej ter da mora sprava temeljiti na dejstvih in pravičnosti za vse žrtve.  | Foto: Reuters Hrvaški premier Andrej Plenković je med drugim poudaril, da mora hrvaška družba iti naprej ter da mora sprava temeljiti na dejstvih in pravičnosti za vse žrtve. Foto: Reuters

Hrvaški mediji so poročali, da so po koncu uradnega dela in nagovorov na osrednji kninski trg prišli tudi nekdanji pripadniki hrvaških oboroženih sil (HOS) in oblečeni v črne majice vzklikali ustaško geslo Za dom spremni. Imeli so tudi velikansko zastavo sil HOS, na kateri je tudi zloglasni pozdrav. Med nagovori državnega vrha tokrat ni bilo mogoče slišati izrazov nezadovoljstva ali žvižgov.

Medtem ko na Hrvaškem danes častijo Nevihto kot ključni dogodek pri vzpostavitvi ustavnopravnega reda na svojem ozemlju po osamosvojitvi države, v Srbiji v hrvaški vojaški operaciji vidijo največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni. V Srbiji je tako 5. avgust dan spomina na trpljenje in pregon Srbov.

Hrvaške Kune
Novice Na Hrvaškem tat med aretacijo poskušal pogoltniti denar

Vučić spet kritiziral hrvaško proslavo operacije Nevihta

Vodilni politiki iz Srbije ter Republike srbske iz BiH so v torek zvečer na žalni slovesnosti v Srbiji nedaleč od Rače ob meji z BiH skupaj zaznamovali 25. obletnico hrvaške operacije Nevihta. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je med drugim dejal, da si Srbija prizadeva za spravo, a da ne bo trpela ponižanja.

Letošnja žalna slovesnost je bila v torek zvečer v Rači. Na tem območju je v Srbijo vstopilo največ srbskih beguncev, ki so pred Nevihto in med njo zapustili Hrvaško. Vučić je med drugim dejal, da je bilo s hrvaškega ozemlja pregnanih okoli 250 tisoč Srbov. "Ne bomo slavili tragedije srbskega naroda, pobijanja srbskih civilistov in srbskih otrok, ne bomo sprejeli ponižanja. Sprava da, ponižanje pa ne," je dejal Vučić na mostu čez reko Savo, na katerem so pripravili žalno slovesnost v spomin na trpljenje Srbov.

"Ne bomo slavili tragedije srbskega naroda, pobijanja srbskih civilistov in srbskih otrok, ne bomo sprejeli ponižanja. Sprava da, ponižanje pa ne," je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. | Foto: Reuters "Ne bomo slavili tragedije srbskega naroda, pobijanja srbskih civilistov in srbskih otrok, ne bomo sprejeli ponižanja. Sprava da, ponižanje pa ne," je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Foto: Reuters

Hrvaški je Vučić sporočil, da proslava v Kninu nikakor ne pomeni koraka naprej. "Praznujte, kar hočete, veselite se, mi pa bomo žalovali za svojim Krajišnikom, Dalmatincem, Kordunašem, Banijcem, za vsemi tistimi, ki ste jih z veseljem pregnali z njihovih stoletnih domov," je dejal Vučić.

Srbski predsednik je povedal, da Srbija nikoli več ne bo tako šibka, da bi se številni v regiji tega lahko veselili. Poudaril je, da je Srbija dovolj močna in pripravljena, da onemogoči nove Nevihte. Obenem pa je dejal, da Srbija "nikogar ne ogroža in ne zahteva ničesar razen miru, sodelovanja in sprave, ne bo pa sprejela niti ponižanja niti molka. Meni, da tako Srbija kot Hrvaška potrebujeta mir.

Dodik: Na zaznamovanje svoje sramote jim je uspelo pripeljati enega Srba

Član predsedstva BiH iz vrst srbskega naroda Milorad Dodik je med drugim dejal, da je Hrvaški letos uspelo na "zaznamovanje svoje sramote" pripeljati tudi "enega Srba", ki se je udeležil predstave v nasprotju z več sto tisoč Srbi, ki niso pripravljeni biti kritje za zločine. Dodik je s tem kritiziral podpredsednika hrvaške vlade Borisa Miloševića, ki je danes v Kninu predstavnik vladne koalicijske Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) in srbske skupnosti na Hrvaškem.

Vučić in Dodik sta na mostu odkrila tudi spominsko ploščo žrtvam Nevihte. Na vencih ob tem spomeniku je napis Otroci Krajine, domovina vas ne bo pozabila. Po hrvaških virih je sicer v obdobju Nevihte državo zapustilo približno 90 tisoč hrvaških Srbov. Enako ocenjuje tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki navaja, da je bilo med Nevihto in po njej umorjenih najmanj 324 civilistov in ujetih srbskih vojakov. Na Hrvaško naj bi se po vojni vrnilo le nekaj deset tisoč srbskih beguncev, poroča STA.

Ne spreglejte