Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 1. 2015,
13.21

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaška Jadransko morje nafta

Natisni članek

Sobota, 17. 1. 2015, 13.21

8 let, 3 mesece

Na Hrvaškem razprava o ekološki plati črpanja energentov iz Jadranskega morja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na Hrvaškem so začeli javno razpravo o strateški študiji vpliva načrtov za raziskave ter črpanje nafte in plina v Jadranu na okolje.

Med drugim predvidevajo zmanjšanje najsevernejšega raziskovalnega območja ob obalah Istre zaradi projekta Natura 2000. Zemljevid območja je bil sporen za Slovenijo zaradi prejudiciranja meje na morju.

Raziskave v Jadranu naj bi se začele konec septembra letos Predsednica uprave vladne Agencije za ogljikovodike Barbara Dorić je ob petkovi predstavitvi dokumenta dejala, da študija podrobno analizira vse mogoče negativne vplive na okolje in priporoča ukrepe, ki jih bodo znižali na najmanjšo mogočo mero.

Pričakuje, da se bodo raziskave v Jadranu začele konec septembra letos, potekale pa naj bi približno pet let. Če bodo našli nafto in plin, bodi v od treh do petih letih začeli tudi črpanje, a bodo morale naftne družbe pred začetkom črpanja pripraviti dodatne ocene vpliva na okolje za vsako posamezno platformo.

Spremembe zaradi ekoloških projektov Direktor podjetja Ires ekologija, ki je pripravilo študijo, Mirko Mesarić je poudaril, da spremembe raziskovalnih območij predlagajo predvsem zaradi izvajanja ekoloških projektov, kot je Natura 2000, ter zaradi potreb navtičnega turizma in ribištva, so zapisali na spletni strani agencije.

Predlagajo zmanjšanje najsevernejšega izmed 29 raziskovalnih območij, da bi preprečili negativne čezmejne vplive na program Nature 2000 v Italiji.

Za Slovenijo sporen zemljevid Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu je takoj po objavi razpisa za koncesije aprila lani opozorilo, da priloženi zemljevidi "enostransko prejudicirajo rešitve meje na morju med Slovenijo in Hrvaško".

Mesarić je dejal, da zahtevajo prepoved raziskav in črpanja ob otoku Jabuka, ker gre za območje, ki je pomembno za razmnoževanje rib in drugih morskih organizmov. Dodatno bi razširili varnostno območje za otoke na odprtem morju, ki so pomembni za različne vrste ptic.

Zmanjšali bi tudi dva raziskovalna območja ob otoku Visu, predvsem zaradi vplivov na navtični turizem.

Družbe Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas in Ina dobile dovoljenja Naftne platforme in njihova infrastruktura prav tako ne smejo vizualno vplivati na podobo turističnih območij. Ne smejo se videti niti iz turističnih objektov niti iz naselij. Usklajene morajo biti tudi s potrebami ribičev, je še dejal Mesarić.

Dodal je, da raziskave ne bi smele potekati istočasno v več kot treh območjih zaradi morebitnega kumulativnega škodljivega vpliva na okolje.

Hrvaška vlada je na začetku meseca potrdila, da so družbe Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas in Ina dobile dovoljenja za raziskave ter črpanje nafte in plina na desetih lokacijah v hrvaškem delu Jadranskega morja. Vrednost investicijskih načrtov pri raziskavah je ocenjena na štiri milijarde kun (522 milijonov evrov).

Ne spreglejte