Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2014,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ivo Josipović Hrvaška

Petek, 4. 7. 2014, 13.53

8 let

Na Hrvaškem pred volitvami izbruhnila afera Barbika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Hrvaškem še ni znan datum predsedniških volitev, ki bodo predvidoma konec leta, a se je že začela umazana predvolilna kampanja.

Predsednik države Ivo Josipović je v četrtek objavil, da je prejel zaupne dokumente, ki naj bi bili del načrta Barbika za predvolilno diskreditiranje njegove tekmice iz HDZ Kolinde Grabar Kitarović.

Iz Josipovićevega urada so obvestili novinarje, da so prejeli pošto, v kateri je bilo gradivo, ki je bilo naslovljeno Akcijski načrt Barbika – zaupno, delovna različica. Na 13 straneh je zapisan seznam dejavnosti, namenjenih diskreditaciji Grabar Kitarovićeve na osebni ravni. "Primitivno podtikanje paraobveščevalnega podzemlja" Dokumente je spremljalo anonimno pismo, domnevno zaskrbljene članice SDP, ki je trdila, da so načrt pripravili socialdemokrati za potrebe Josipovićeve predsedniške kampanje. Josipović je zamrznil članstvo v SDP po prevzemu predsedniškega položaja, socialdemokrati pa še niso uradno podprli njegove kandidature na prihodnjih predsedniških volitvah.

Hrvaški predsednik je presodil, da gre znova za "primitivna podtikanja paraobveščevalnega podzemlja". V telefonskem pogovoru za Hrvatski radio je v četrtek dejal, da je namen pošiljanja takšnih dokumentov poskus blatenja njegove kampanje, pa tudi preprečitve nekaterih legitimnih razprav, ki bi se lahko odprle med predvolilno kampanjo.

Ni želel ugibati, kdo je avtor spornih dokumentov, ne upa pa si niti trditi, da prihajajo iz predvolilnega štaba Grabar Kitarovićeve. Dodal je, da ne bo angažiral obveščevalnih služb, da bi razkrile ozadje pošiljanja sporne pošte. Podtikali bi informacije Sporni načrt predvideva, da bi v medijih podtikali informacije o zasebnem življenju Grabar Kitarovićeve, njenih ljubezenskih avanturah, premoženju in podobnih škandalih, ki bi lahko škodili njeni kampanji.

Med drugim naj bi objavili, da je bil oče Grabar Kitarovićeve partizan, kar je po mnenju Josipovića smešno, saj desničarska opozicija Josipoviću očita ravno partizansko preteklost njegovega očeta. Kot obliko diskreditiranja Josipovićeve nasprotnice načrt predvideva tudi objavo karikature z njeno podobo barbike, ki pleše srbsko kolo. Tudi Josipoviću skušali podtakniti različne škandale> Josipović je spomnil, da so tudi v njegovi prvi predsedniški predvolilni kampanji na podoben način skušali podtikati različne škandale proti njemu. V drugem krogu volitev je prepričljivo premagal protikandidata, zagrebškega župana Milana Bandića.

Komentator Jutarnjega lista meni, da Grabar Kitarovićeva in Josipović zagotovo ne bi nikoli privolila v sodelovanje v takšni kampanji. Časnik zato ne izključuje možnosti, da zgodba ni bila podtaknjena samo zato, da bi škodili Josipoviću, ampak tudi Grabar Kitarovićevi.

Ne spreglejte