Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2016,
15.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Hrvaška Tihomir Orešković vlada Miro Kovač

Natisni članek

Četrtek, 21. 1. 2016, 15.43

8 let, 3 mesece

Na Hrvaškem bo vladal Timov team

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Novi hrvaški zunanji minister bo Miro Kovač, ki nasprotuje arbitraži o meji s Slovenijo.

Po večmesečnem maratonskem sestavljanju vlade je danes hrvaški mandatar Tihomir Orešković končno objavil imena ministrov nove hrvaške vlade. Mediji so jo takoj poimenovali Timov team, kakor je kanadsko ime bodočega premierja.

Kot je na tiskovni konferenci dejal Orešković, so njegovi ministri "ljudje in poslovnega, akademskega sveta in javnega sektorja, ki so energični in sposobni". Seveda mora vsak bodoči mandatar o svojih ministrih govoriti spodbudno, a dejstvo je, da čeprav Orešković trdi, da se je pogovarjal s 60 kandidati za ministra, novi hrvaški premier vlade ni izbiral sam, temveč sta mu ministre dodelila predsednika HDZ in Mosta. Tako Tomislav Karamarko kot Božo Petrov bosta podpredsednika nove vlade.

Ministrstva so lepo razdeljena med obe stranki, med ministri je nekaj ljudi blizu Karamarku, nekaj pa iz Metkovičevega klana stranke Most.

Notranji minister borec proti termoelektrarni Za Slovenijo je zanimivo predvsem, kdo bo vodil zunanje in kdo notranje ministrstvo. To je pomembno v vseh vprašanjih, ki se tičejo beguncev. Notranje ministrstvo bo vodil kandidat Mosta Vlaho Orepić. Most je vztrajal pri kandidatu za mesto notranjega ministra, ker želijo vztrajati v boju proti korupciji.

Orepić je iz Ploč, v javnosti pa je najbolj znan kot dolgoletni nasprotnik gradnje termoelektrarne v Pločah. Lani je celo dosegel, da so razpisali referendum, na katerem so meščani glasovali proti gradnji. Prav v boju proti termoelektrarni je začel sodelovati z županom Metkovičev Božom Petrovom.

Zunanji minister nekdanji veleposlanik v Nemčiji Kandidat za novega hrvaškega zunanjega ministra pa je Miro Kovač, dozdajšnji mednarodni tajnik HDZ in nekdanji hrvaški veleposlanik v Nemčiji. Prav zaradi funkcije v HDZ je zavrnil mesto veleposlanika na Poljskem. Na svojega kandidata je HDZ izjemno ponosna, saj je doktoriral na Sorboni, poleg bodočega premierja pa naj bi govoril največ tujih jezikov.

Kar se tiče odnosov s sosednjimi državami, je pred dvema letoma v intervjuju za Večernji list dejal, da sodelovanje temelji na stikih s strankami. Svoje mnenje o arbitraži pa je lani podal za Dnevni avaz, in sicer, da "za Hrvaško arbitražni sporazum s Slovenijo ne obstaja več in da Hrvaška nima česa pojasnjevati arbitražnemu sodišču".

Seznam izdajalcev domovine Na mesto ministra za finance bo sedel Zdravko Marić, menedžer iz Agrokora in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance v času vlade HDZ. Precej prahu je v fazi pogajanj dvignil tudi minister za veterane.

Kandidat za ministra Mijo Crnoja je namreč v medijih dejal, da bo objavil seznam "izdajalcev Hrvaške". Zaradi tega v Mostu niso hoteli podpreti 47-letnega polkovnika, kandidata HDZ, rojenega v Jajcu in nekadnjega vodjo varnostne službe na veleposlaništvih Hrvaške v Albaniji. Na koncu so kljub vsemu popustili.

Premier vlado predstavil v Power Point prezentaciji Svoje kandidate bo Tihomir Orešković jutri predstavil hrvaškemu parlamentu. Kot zanimivost pa so hrvaški mediji objavili novico, da bodoči premier v parlamentu ne bo imel predstavitvenega govora, temveč Power Point prezentacijo.

Ne spreglejte