Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2018,
15.36

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

11

Natisni članek

Nemčija Alan Geder kraja Slovenska vojska

Sreda, 17. 10. 2018, 15.36

5 let, 6 mesecev

Na Generalštabu Slovenske vojske ogorčeni: To se ne bi smelo zgoditi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

11

Generalštab Slovenske vojske (GŠ SV) je danes krajo streliva v Nemčiji, do katere je prišlo tretjega oktobra, označil za dogodek, ki se ne bi smel zgoditi. Do njega je prišlo predvsem zaradi neustreznega varovanja tovornjaka in tudi zaradi pomanjkljivosti v ukazih, je povedal tiskovni predstavnik SV Simon Korez.

"V GŠ SV smo zadevo spremljali z velikim ogorčenjem in z vso resnostjo pristopili k vsem ugotovitvam, da do takšnih dogodkov ne bo več prihajalo," je poudaril Korez.

Želijo preprečiti, da bi se podobni dogodki še kdaj zgodili

Kot je povedal, preiskava dokumentov in postopkov še poteka. V prvi vrsti želijo preprečiti, da bi se podobni dogodki še kdaj zgodili, saj da je vse skupaj močno škodovalo ugledu SV. Načelnik GŠ SV Alan Geder je zato od poveljnika sil, brigadirja Milka Petka zahteval, da izvede vse potrebne postopke, da bi razjasnili dogodke, je povedal Korez na novinarski konferenci v Ljubljani.

Karl Erjavec
Novice Erjavec: Za krajo streliva Slovenske vojske naj bi bili odgovorni trije vojaki

Pojasnil je, da so "premik" tovora - šlo je za skupno deset tisoč kosov streliva, medicinsko opremo in hrano za pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Maliju, kar naj bi odpeljali z letalom iz Leipziga v Nemčiji - začeli načrtovati že septembra.

Ugotovili več pomanjkljivosti

Izvedeni so bili vsi potrebni postopki v povezavi z najavami in pridobivanjem soglasij držav, prek katerih je transport potekal. Prav tako so bili izdelani in izdani ukazi po liniji poveljevanja. A med pregledom teh ukazov so ugotovili več pomanjkljivosti glede podrobnih ravnanj, ki niso bila opredeljena, je povedal Korez.

vojska
Novice V Nemčiji Slovenski vojski ukradli del tovora

Prevoz streliva in opreme sta s tovornjakom SV s ponjavo izvajala dva vojaka. Na 830 kilometrov dolgo pot sta se v skladu z načrtom podala drugega oktobra zjutraj, tovor pa bi morala na letališču predati dan pozneje, tretjega oktobra zjutraj, je opisal Korez.

Tovornjak je bil parkiran pred hotelom

Predvidena je bila časovna "rezerva" za vsak primer, če bi na primer prišlo do zastojev v prometu. Ker pa je pot potekala brez posebnosti, sta vojaka v Leipzig prispela že popoldne, nakar sta se odločila za prenočitev v enem od tamkajšnjih hotelov. Zjutraj naj bi potem tovor predala nemški vojski.

Tovornjak je bil medtem parkiran pred hotelom, vojaka pa sta izvajala "vizualno varovanje" in občasne obhode, je še povedal Korez. Eden od njiju je med jutranjim obhodom opazil, da je ponjava na tovornjaku prerezana, izginil pa je zaboj z okoli dva tisoč kosi streliva. Takoj je o tem obvestil nemške organe in tudi pristojne v Sloveniji.

vojska
Novice Slovenska vojska si v svoji postavi želi več mladih #video

Kot je pojasnil Korez, je šlo za relativno majhen zaboj, težak manj kot deset kilogramov. Vrednost odnesenega tovora je majhna, nekaj sto evrov. Večja pa je škoda za ugled SV, je poudaril Korez in dodal, da je jasno, da je bilo zgolj vizualno varovanje neustrezno.

Vojaka bi morala tovor varovati vsaj s stalno prisotnostjo, še najboljše pa bi bilo, če bi prenočila v kakem vojaškem objektu nemške vojske, ki ima varovano parkirišče. "Streliva se ne more varovati zgolj z občasnimi obhodi," je poudaril Korez.

Proti vojakoma uvedli disciplinski postopek

O tem, kdo se je odločil za prenočevanje vojakov v hotelu, Korez ni želel govoriti. Je pa povedal, da so v SV že uvedli disciplinski postopek proti obema vojakoma in tudi proti njima neposredno nadrejenemu. Ali bodo morda disciplinski postopek razširili še na koga, je za zdaj prezgodaj napovedati. Ali bo morda koga doletela kazenska ovadba, za kar po Korezovih besedah obstajajo razlogi, pa se bodo odločili drugi organi, saj tega postopka SV ne vodi, je povedal. Se pa to predvideva, je dodal.

"V nobeni vojski, nobeni poklicni, profesionalni vojski, kar SV je, se takšni dogodki ne smejo zgoditi. Naredili bomo vse, da se tovrstni dogodki ne bodo več dogajali," je še dejal Korez.

Ne spreglejte