Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2018,
16.42

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

5

Natisni članek

Karl Erjavec Ministrstvo za obrambo kraja vojaki

Torek, 16. 10. 2018, 16.42

5 let, 6 mesecev

Erjavec: Za krajo streliva Slovenske vojske naj bi bili odgovorni trije vojaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

5

Karl Erjavec | Obrambni minister Karl Erjavec je poudaril, da preiskava kraje streliva v Leipzigu še nadaljuje. | Foto STA

Obrambni minister Karl Erjavec je poudaril, da preiskava kraje streliva v Leipzigu še nadaljuje.

Foto: STA

Obrambni minister Karl Erjavec je sporočil, da bodo zoper tri pripadnike Slovenske vojske, ki naj bi bili odgovorni za krajo streliva z vojaškega tovornjaka v nemškem Leipzigu v začetku oktobra, uvedli disciplinski postopek. O tem so danes razpravljali tudi na seji parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs).

Minister za obrambo Karl Erjavec je pojasnil, da je v zvezi s krajo streliva obvestil tudi parlamentarno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs), hkrati pa je poudaril, da policijska preiskava dogodka še ni končana.

vojska
Novice V Nemčiji Slovenski vojski ukradli del tovora

Tonin: Morebitna tveganja bi lahko bistveno zmanjšali

Predsednik Knovsa, poslanec NSi Matej Tonin je po seji komisije povedal, da sta na seji o dogodku ob ministru Erjavcu poročala tudi poveljnik sil Slovenske vojske, brigadir Milko Petek, in novi šef obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva (OVS) Dejan Matijevič. Vsi trije so po njegovih besedah menili, da so se pri dogodku zgodile varnostne in postopkovne pomanjkljivosti.

"Po ocenah Slovenske vojske je bil premik načrtovan neustrezno. Šlo je za pomanjkljivo varovanje in neustrezno časovnico. Razdalja do Leipziga je bila taka, da bi ta transport lahko opravili brez prenočitve, kar pomeni, da bi lahko bistveno zmanjšali morebitna tveganja," je povedal Tonin in dodal, da spremstva vojaških policij držav, prek katerih je potekal transport, ni bilo.

Predsednik Knovsa Matej Tonin je poudaril, da škoda, ki je nastala s krajo, ni velika, da pa pri tem izjemno trpi ugled Slovenske vojske. | Foto: STA , Predsednik Knovsa Matej Tonin je poudaril, da škoda, ki je nastala s krajo, ni velika, da pa pri tem izjemno trpi ugled Slovenske vojske. Foto: STA ,

Vzroke za tovrstno odločitev pristojni po Toninovih besedah še ugotavljajo, "zagotovo pa to ni bilo storjeno v skladu s standardi, ki za tovrstne prevoze veljajo". Dogovorili so se tudi, da bodo pristojni člane komisije o izsledkih preiskave pisno seznanili.

Tudi Tonin je povedal, da zbirajo ustrezne informacije in dokaze za začetek disciplinskih in tudi kazenskih postopkov zoper odgovorne, in sicer "od tistega, ki je ukaz izdal in ga izdelal, do tistih, ki so ga izvrševali". Glede možnosti kazenskega postopka je Tonin navedel predvsem možnost pregona zaradi nevestnega dela in nevestnega ravnanja s premoženjem Slovenske vojske.

V Leipzigu ukradli približno dva tisoč kosov streliva

Slovenska vojska je 3. oktobra sporočila, da je bil ukraden del tovora s tovornega vozila Slovenske vojske, ki je na letališče v Leipzigu peljalo opremo in strelivo za pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Maliju. Pojasnili so, da je bilo ukradenih približno tisoč kosov streliva kalibra 5,56 milimetra in tisoč kosov streliva kalibra devet milimetrov.

Tonin je pojasnil, da je večina preostalega tovora odšla naprej v Mali. Kot je povedal, je šlo za "letalsko paleto", ki ima manj kot kubični meter prostornine, v tovoru pa je bilo skupno deset tisoč kosov streliva. Tovoru so bili dodani še zdravila in hrana za vojake. Škoda, ki je nastala s krajo, sicer ni velika, vendar pa pri tem "izjemno trpi ugled Slovenske vojske", je menil Tonin.

Opozoril je tudi na morebitne posledice, če bi omenjeni naboji na koncu pristali v rokah kriminalnih skupin ali celo teroristov. "Za zdaj se še ne ve, ali ima ta kraja kak širši teroristični predznak ali gre za klasično kriminalno dejavnost," je dodal poslanec NSi.

Ne spreglejte