Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 8. 2018,
16.54

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

16

Natisni članek

islam prepoved zakrivanja obraza v javnosti Danska

Sobota, 4. 8. 2018, 16.54

5 let, 8 mesecev

Na Danskem oglobili prvo žensko zaradi nikaba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

16

burka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Danskem so v petek zaradi nošenja nikaba v javnosti oglobili prvo žensko, potem ko je v državi v sredo začel veljati zakon, ki prepoveduje zakrivanje obraza na javnih krajih.

Policija je postala pozorna na 28-letnico, potem ko se je začela prerivati z neko žensko pred dvigalom nakupovalnega središča v mestu Horsholm, 25-kilometrov severno od prestolnice Köbenhavn, poroča britanski BBC.

Najprej je policija sporočila, da naj bi ena ženska želela drugi odstraniti tančico z obraza. "Med prepirom je bil njen nikab odstranjen, vendar si ga je do našega prihoda ponovno nadela," je pojasnil tiskovni predstavnik policije David Borchersen. Policija je po pregledu posnetka nadzorne kamere namreč ugotovila, da je bil nikab zgolj po naključju snet z obraza med prerivanjem.

Zakon o prepovedi zakrivanja obraza na javnih krajih

Obe ženski sta po navedbah policije obtoženi kršenja miru, ena izmed njiju pa tudi kršenja zakona, ki prepoveduje zakrivanje obraza na javnih krajih. Policisti so namreč slednjo, ki je nosila nikab, pozvali, naj razkrije svoj obraz, česar pa ni storila, zato so ji naložili denarno kazen v višini tisoč danskih kron oz. okoli 135 evrov.

Večkratnim kršiteljem zakona grozi kazen do deset tisoč danskih kron oziroma okoli 8.630 evrov.

Na Danskem je v sredo začel veljati zakon, ki prepoveduje zakrivanje obraza na javnih krajih (fotografija je simbolična). | Foto: Reuters Na Danskem je v sredo začel veljati zakon, ki prepoveduje zakrivanje obraza na javnih krajih (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Human Rights Watch: Nov danski zakon je diskriminatoren

Nov zakon so že obsodile številne organizacije za človekove pravice. Med njimi ga je Human Rights Watch označil za "diskriminatornega" in "zadnjega v vrsti škodljivega trenda".

Že v sredo so v Köbenhavnu nasprotovanje novemu zakonu izrazili tudi številni protestniki, ki so nosili burke in tančice.

Zakon v javnosti prepoveduje nošnje burk, nikabov, balaklav, smučarskih mask, ki pokrivajo celoten obraz, obraznih mask in lažnih brad. Niso pa prepovedane zaščitne maske, prav tako so izjema zimska oblačila, kot so rute in šali, ter pustne oz. karnevalske maske.

Ne spreglejte