Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2013,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Costa Concordia premoženje

Četrtek, 19. 9. 2013, 13.35

8 let

Na Costi Concordii dragocenosti vredne več kot tri milijone evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po uspešnem dvigu nesrečne križarke bodo zdaj iz nje poskušali rešiti vse vredne predmete in osebne stvari potnikov. Skupna vrednost blaga na ladji je okoli tri milijone evrov.

Križarko Costo Concordio so uspešno dvignili, akcija pa je bila izredno zahtevna, kar je potrdil tudi Nick Sloane, 52-letni strokovnjak, ki pri takšnih projektih sodeluje že okoli 30 let, glavno besedo pa je imel tudi pri dvigu Coste Concordie. 500-članska ekipa inženirjev, potapljačev in drugih strokovnjakov je že zapustila otok Giglio. Svoje delo so opravili, ladjo pa so zdaj prevzele italijanske oblasti in policija.

Potem ko bodo ladjo stabilizirali, bodo inšpektorji skušali iz nje rešiti vse vredne stvari, ocenjujejo pa, da je skupna vrednost blaga na ladji okoli tri milijone evrov, s tem da zraven niso všteti denar in predmeti potnikov.

150 sefov, umetniška dela in dragocena oblačila Najprej bodo pregledali kabine in poskušali rešiti osebne stvari potnikov, še posebej tiste, ki so jih med potovanjem shranili v sefe. Na križarki je sicer 150 sefov, vse kar bodo našli v njih, pa bodo vrnili lastnikom. To je zapisano tudi v sporazumu med družbo Costa Crociere in konzorcijem, ki je organiziral dvig ladje.

Poleg osebnih predmetov potnikov, katerih vrednost je neznana, je na ladji okoli 6500 umetniških del, ki so krasila dvorane. Vse od slik, kipov in kristalnih kozarcev, posod in dragocenih oblek v butikih. V glavni blagajni ladje pa naj bi bilo še okoli 40 tisoč evrov gotovine.

Ocenjuje se, da bodo Italijani z razrezom ladje, jeklom in drugim materialom, ki ga bodo lahko še uporabili, prišli še do okoli 17,5 milijona evrov. Ladjarska družba Costa Crociere in zavarovalnice so do zdaj za reševalno akcijo porabile 600 milijonov evrov, končni znesek pa bi se lahko povzpel celo na milijardo evrov, poroča Večernji list. Pričakujejo namreč še stroške prevoza ladje in njenega razreza.

Ne spreglejte