Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 12. 2023,
7.03

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Praga

Petek, 22. 12. 2023, 7.03

4 mesece, 1 teden

Dan po strelskem napadu: Češka poostrila varnostne ukrepe, v soboto dan žalovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Praga | V soboto bodo zastave na javnih poslopjih izobešene na pol droga, opoldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka.  | Foto Reuters

V soboto bodo zastave na javnih poslopjih izobešene na pol droga, opoldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka.

Foto: Reuters

Na Češkem bo v soboto dan žalovanja za žrtvami napada na Karlovi univerzi v Pragi, v katerem je 24-letnik v četrtek ubil 14 ljudi, še 25 pa jih ranil. Med smrtnimi žrtvami ni tujcev, so pa trije tuji državljani ranjeni, je danes sporočil češki notranji minister Vit Rakušan. Policija je medtem sporočila, da si je napadalec sodil sam. Doslej zbrani dokazi sicer kažejo na to, da je napad na univerzi povezan z umorom moškega in njegove dvomesečne hčerke v gozdu na obrobju Prage.

Dan žalovanja je v četrtek zvečer naznanil češki premier Petr Fiala. "Težko je najti besede, s katerimi bi izrazili obsodbo na eni strani, na drugi pa bolečino in žalost, ki ju v teh dneh pred božičem občuti naša celotna družba," je dejal.

V soboto bodo zastave na javnih poslopjih izobešene na pol droga, opoldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali, poroča britanski BBC.

Streljanje je na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču Prage odjeknilo okrog 15. ure. Napadalec je začel streljati na hodnikih in v predavalnicah stavbe, medtem ko so se osebje in študenti poskušali s pohištvom zabarikadirati v posameznih prostorih.

Policija je sporočila, da je bil napadalec, ki naj bi ga "eliminirali", 24-letni študent univerze brez predhodne kazenske kartoteke. So pa pri njem našli "ogromen arzenal orožja in streliva", je v četrtek pojasnil načelnik policije Martin Vondrašek.

Poostrili varnostne ukrepe v državi

Po besedah Rakušana je strelec orožje posedoval zakonito. Notranji minister je ob tem napovedal, da bodo v luči napada preventivno poostrili varnostne ukrepe v državi, vključno s povečano prisotnostjo oboroženih policistov na določenih lokacijah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napadalca so organi pregona začeli iskati že pred streljanjem, saj so v manjšem kraju Houston blizu Prage našli mrtvega njegovega očeta. Policija je prejela obvestilo, da je osumljenec na poti v prestolnico, kjer naj bi se imel namen ubiti. Evakuirali so drugo poslopje univerze, kjer naj bi se udeležil predavanja, a so jih le malo zatem zaradi streljanja že poklicali v glavno stavbo univerze.

Vse žrtve je po navedbah policije ubil znotraj poslopja. Glede na poročanje medijev je med njimi vsaj nekaj njegovih študentskih kolegov. Od 25 ranjenih jih je deset utrpelo resne poškodbe. Po navedbah češke javne televizije ČT je njihovo stanje stabilno. Nekateri naj bi utrpeli strelne rane rane v glavo, prsni koš in okončine.

Napadalec si je sodil sam

Kot je danes za češki javni radio povedal Rakušan, so med ranjenimi tudi trije tujci. Njegovo ministrstvo je kasneje sporočilo, da dve ranjeni osebi prihajata iz Združenih arabskih emiratov, ena pa iz Nizozemske, kar je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdilo tudi nizozemsko zunanje ministrstvo. Rakušan je za radio prav tako povedal, da so 13 od 14 smrtnih žrtev že identificirali.

Policija je medtem sporočila, da si je napadalec sodil sam. Doslej zbrani dokazi sicer kažejo na to, da je napad na univerzi povezan z umorom moškega in njegove dvomesečne hčerke v gozdu na obrobju Prage.

"Vendar čakamo na balistične dokaze, ki bodo to potrdili," je o povezavi med napadom na univerzi in umorom v gozdu na današnji novinarski konferenci dejal predstavnik praške reševalne službe.

Čeprav je policija kmalu po napadu sporočila, da neposredne nevarnosti za javnost ni več, njeni pripadniki danes kljub temu preventivno varujejo določene kraje, vključno s šolami.

Slovenske univerze po napadu stopile v stik s svojimi študenti v Pragi

V Pragi je na izmenjavi tudi več študentov iz Slovenije, s katerimi so univerze že stopile v stik. Ponudile so jim ustrezno psihološko pomoč in hkrati izrekle sožalje svojcem žrtev. Univerza v Ljubljani je dodala, da še nihče ni zaprosil za pomoč, čeprav so mnogi v šoku.

Po navedbah Univerze v Ljubljani je na Karlovi univerzi na izmenjavi trenutno 23 študentk in študentov, skupno pa je v Pragi 42 študentov ljubljanske univerze. Z njimi je univerza že v četrtek vzpostavila stik in zatrjuje, da so vsi na varnem, a kljub temu v šoku. "Študentom smo ponudili tudi pomoč. Trenutno se ni javil še nihče, ki bi pomoč potreboval," je še dodala univerza.

Rektor univerze Gregor Majdič je v četrtek poslal sožalno sporočilo rektorici Karlove univerze Mileni Kraličkovi. Iz solidarnosti do žrtev napada pa so na rektoratu na Kongresnem trgu danes zjutraj izobesili črno zastavo.

Z Univerze na Primorskem je medtem na izmenjavi na Češkem 14 študentov. V Pragi jih študira sedem, od tega šest na Karlovi univerzi. Z vsemi so že v četrtek pozno popoldne vzpostavili stik.

"Ob tem smo poudarili, da jim je na voljo psihološka podpora tako na univerzi kot tudi sicer in da imajo možnost predhodnega povratka, v kolikor se bodo tako odločili," je sporočila univerza in dodala, da jim bo stala ob strani ne glede na to, kako se odločijo.

V Pragi so trenutno tudi štirje študenti Univerze v Mariboru. "Kolikor smo uspeli preveriti, zaenkrat nimamo informacij, da bi se kateremu od njih karkoli zgodilo," je sporočila univerza. Obsodila je vsakršno nasilje in dodala, da si moramo vsi prizadevati, da takšni primeri ostanejo osamljeni.

Sožalje družinam žrtev in študentom ter zaposlenim na Karlovi univerzi sta izrekla tudi ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani. Oba sta danes slovenske visokošolske zavode pozvala, naj stopijo v stik s slovenskimi študenti v Pragi in jim ponudijo ustrezno pomoč.

Ob tem je ministrstvo obsodilo vsakršno obliko nasilja in dodalo, da je skrajni čas, da se "kot družba zavemo, da je kakršnokoli nasilje nesprejemljivo".

David Kozak, strelec na praški univerzi
Novice Morilec iz Prage identificiran. Moril naj bi že drugič.
streljanje v Pragi
Novice V streljanju na Karlovi univerzi v Pragi umrlo 14 ljudi, več kot 20 je ranjenih #video

 

Ne spreglejte