Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 3. 2023,
16.23

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

6

Natisni članek

Slovenci Olga Voglauer Koroška Peter Kaiser

Nedelja, 5. 3. 2023, 16.23

1 leto, 1 mesec

Na avstrijskem Koroškem zmaga socialdemokratov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

6

Peter Kaiser | Po pričakovanjih so zmagali socialdemokrati, ki jih na Koroškem vodi Peter Kaiser. Ta je koroški deželni glavar že od leta 2013. | Foto Guliverimage

Po pričakovanjih so zmagali socialdemokrati, ki jih na Koroškem vodi Peter Kaiser. Ta je koroški deželni glavar že od leta 2013.

Foto: Guliverimage

Po projekcijah ORF so na današnjih deželnih volitvah na avstrijskem Koroškem zmagali socialdemokrati (SPÖ) z 39,1 odstotka. FPÖ ohranja drugo mesto s 24,6 odstotka. Nepričakovano dobro se je glede na zadnje ankete odrezala ljudska stranka (ÖVP), ki je po projekcijah dobila 17,1 odstotka glasov. 

Na četrtem mestu je populistična Ekipa Koroška (Team Kärnten) z 10,1 odstotka. Po projekcijah volilnega praga ni uspelo preskočiti Zelenim (3,7 odstotka) in liberalnemu NEOS (2,4 odstotka), piše avstrijski medij Der Standard. Zelene je na letošnje deželne volitve popeljala koroška Slovenka Olga Voglauer. 

Začasni končni izidi volitev bodo predvidoma znani danes zvečer.

Prihajajo pa tudi prvi odzivi strank. Kljub zmagi je koroški deželni glavar Peter Kaiser dejal, da je rezultat SPÖ zanj zelo boleč. Cilj stranke pred volitvami je bil, da bi dobili vsaj 40 odstotkov glasov. Je pa Kaiser poudaril veliko prednost SPÖ pred drugouvrščeno stranko FPÖ in povedal, da bo preučil vse koalicijske možnosti.

Vodja svobodnjakov Herbert Kickl je z rezultatom na Koroškem zadovoljen. Kot je po poročanju avstrijskih medijev povedal Kickl, je to najboljši rezultat FPÖ v obdobju po Jörgu Haiderju.

Tudi vodilni kandidat ÖVP na koroških deželnih volitvah Martin Gruber je bil zadovoljen z izidom: "Pred volitvami so nam napovedovali manj kot deset odstotkov, s svojim rezultatom pa smo postavili na laž vse javnomnenjske strokovnjake in anketarje." 

Peter Kaiser
Novice Volitve v sosednji državi, ki jih je najbolj razburkala "slovenizacija"
Ne spreglejte