Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
11.54

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Egipt Mohamed Mursi

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 11.54

4 leta, 10 mesecev

Mursijevi podporniki vztrajajo na protestnih taborih v Kairu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podporniki odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija pred napovedano odstranitvijo njihovih protestnih taborov vztrajajo na obeh trgih Kaira in se pripravljajo na posredovanje policije.

Kot so oblasti sporočile v nedeljo, naj bi z odstranjevanjem začeli že v jutranjih urah, trajalo pa naj bi več dni.

Po nekaterih navedbah nameravajo varnostne sile zasedbo trgov v Kairu končati brez prelivanja krvi in postopoma. Najprej naj bi zaprli dostop do trgov, na katerih so si Mursijevi privrženci protestno postavili šotore. Protestnikom naj bi policija podala več opozoril in pozivov k odhodu, preden bi dejansko posredovala.

Vojska in protestniki vsak na svojih okopih Na območju sicer zaenkrat po poročanju britanskega BBC ni opaziti premikov varnostnih sil. Protestniki pa so v pričakovanju posredovanja med drugim postavili ovire, ki jih varujejo moški s čeladami in palicami. Protestniki sicer trdijo, da se ne bojijo policijske akcije.

Privrženci odstavljenega predsednika že več kot mesec dni s protesti zahtevajo, da vojska vrne oblast Mursiju, ki ga imajo zaprtega na neznani lokaciji. Poudarjajo, da je vojska izvedla državni udar, ko je 3. julija odstavila demokratično izvoljenega predsednika. Mursijevi privrženci so se odpravili na pohod skozi Kairo, s katerim so želeli sporočiti začasnim oblastem, da se ne bodo vdali njihovim ultimatom. Več sto protestnikov z egiptovskimi zastavami in Mursijevimi slikami se je sprehodilo skozi osrednjo kairsko sosesko Ramses.

V mesecu dni umrlo že več kot 250 ljudi Napoved posredovanja oblasti je sprožila strah pred novim prelivanjem krvi, potem ko je v spopadih s policijo ali vojsko pa tudi nasprotniki islamistov v mesecu dni umrlo že več kot 250 ljudi, večinoma Mursijevih podpornikov.

Po poročanju spletnega portala Al Ahram so islamisti svoje podpornike medtem za petek pozvali k obsežni protestni akciji na trgu Tahrir in pred predsedniško palačo. Cilj akcije naj bi bil dokazati, da lahko skupaj zberejo najmanj toliko protestnikov kot gibanje Tamarod. To je namreč z množičnimi protesti vojsko spodbudilo k odstavitvi Mursija.

Ne spreglejte