SiolNET. Novice Svet
2,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Motili smo se: psi se ne starajo tako, kot smo mislili

2,02

termometer

dnevna soba družina pes
Foto: Getty Images

Večini je znana trditev, da eno leto življenja psa v primerjavi z ljudmi pomeni sedem človeških let. Ameriški znanstveniki pa so z analizo dedne zasnove potrdili, da je tovrstna trditev daleč od biološke starosti štirinožcev.

kazen morje Izola redarstvo pes Novice Ker pes v morju ni bil na povodcu, so jo oglobili z 200 evri

Znanstveniki, zbrani okrog Treya Idekerja z univerze v San Diegu v Kaliforniji, v reviji Cell Systems trdijo, da staranje psa ni premo sorazmerno s staranjem človeka in da razmerje 1:7 nikakor ne velja. Ideker trdi, da se psi postarajo zelo hitro, nato pa se njihovo staranje upočasni, piše STA.

Ideker na podlagi analize 104 labradorcev trdi, da je labradorec v primerjavi s človekom po enem letu star že 31 človeških let, po štirih letih 53 let in pri devetih 66. Raziskovalci so se pri analizi osredotočili na majhne spremembe v DNK tako pri človeku kot pri psu. Gre za metilacijo, iz katere je v dedni zasnovi mogoče razbrati življenjsko fazo osebka. Iz tega so preračunali vzorec staranja psa in ga primerjali s človeško starostjo.

Ideker je šel v svojih trditvah še korak dlje in poudaril, da je biološko starost psa nujno poznati. Kot pravi, tudi številni veterinarji še vedno uporabljajo formulo 1:7 ter se v povezavi z njo odločajo za diagnoze in zdravljenje. A tudi strokovnjaki iz Kalifornije trdijo, da še niso razkrili vsega. Poudarjajo, da se njihove ugotovitve lahko prenesejo le na labradorce, druge vrste psov pa bi se lahko starale hitreje ali pa počasneje, še navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin