Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 10. 2018,
10.32

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Natisni članek

Donald Trump ZDA Rusija John Bolton jedrski sporazum

Nedelja, 21. 10. 2018, 10.32

5 let, 6 mesecev

Moskva: Odstop ZDA o pogodbe o jedrskih raketah "nevarna poteza"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odstop od pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega bi bila "nevarna poteza", se je na napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo ZDA odstopile od pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega z Rusijo (INF), ker Moskva krši določila pogodbe iz leta 1987, danes odzval namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

"To bi bila zelo nevarna poteza, ki je mednarodna skupnost ne le da ne bi razumela, ampak bi jo resno obsodila," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov za rusko tiskovno agencijo TASS.

Savdski kralj Salman, ameriški predsednik Donald Trump in
Novice Savdske oblasti priznavajo Hašokdžijevo smrt

Pogodba, ki je namenjena predvsem Evropi, saj gre za rakete dosega med 500 do 5500 kilometrov, državama prepoveduje posedovanje, proizvodnjo in testiranje jedrskih raket srednjega dosega.

Pogodbo sta sklenila Gorbačov in Reagan

Pogodbo INF je z voditeljem Sovjetske zveze Mihailom Gorbačovom leta 1987 sklenil predsednik ZDA Ronald Reagan. Končala je nevarno oboroževalno tekmo med Rusijo, ki je nameščala svoje rakete za napad na zahodno Evropo, in ZDA, ki so v zahodni Evropi nameščale podobne rakete z imenom Pershing.

Heiko Maas
Novice Nemški zunanji minister za ustavitev prodaje orožja Rijadu

Pogodba je povzročila uničenje okrog 2700 tovrstnih raket. Že vlada demokrata Baracka Obame je Moskvo obtožila, da testira prepovedane rakete, vlada Donalda Trumpa pa jo je lani obtožila, da je rakete začela nameščati. Moskva to opravičuje med drugim z nameščanjem ameriškega protiraketnega ščita v Evropi.

Boltonova zamisel?

O Trumpovem odstopu od pogodbe je že prej poročal New York Times v napovedi poti svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona v Rusijo, Azerbajdžan, Armenijo in Gruzijo. Zamisel za odstop naj bi bila Boltonova.

John Bolton | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zaradi novih napetosti med ZDA in Rusijo je Bolton danes prispel v Moskvo. V ponedeljek se bo sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Predvidoma naj bi se za "razjasnitev" zadeve sešel tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Osrednji namen obiska Boltona v Moskvi je bila sicer prvotno priprava na drugi vrh med Trumpom in Putinom, ki naj bi bil še letos.

Kim Džong Un
Novice "Za samo nekaj milijard se Severna Koreja ne bo odpovedala jedrskemu orožju" #video

Do napovedi kritična Nemčija

Do napovedi ZDA je kritična tudi Nemčija. Predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Niels Annen je na Twitterju zapisal, da je bila "odločitev Trumpa za odstop od pogodbe INF katastrofalna". "Nadaljevali bomo z delom za jedrsko razorožitev," je še zapisal in dodal, da mora tudi Rusija nadaljevati z izpolnjevanjem svojih dolžnosti.

Odločitev ZDA odločno podpira Velika Britanija

Odločitev ZDA pa medtem "popolnoma odločno" podpira Velika Britanija, je sporočil britanski obrambni minister Gavin Williamson. Ob tem je Rusijo obtožil, da ogroža sporazum, Kremelj pa pozval, naj "naredi red v svoji hiši". "Seveda si želimo nadaljevanja te pogodbe, vendar zahteva predanost dveh strank in trenutno ga ena ignorira," je še okrcal Rusijo.

Gorbačov kritiziral "pomanjkanje modrosti" predsednika Trumpa

Na odločitev se je nekdanji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, ki je leta 1987 podpisal pogodbo INF, ostro odzval. Kot je dejal, je to "napaka" ZDA, ob tem pa je kritiziral tudi "pomanjkanje modrosti" ameriškega predsednika Trumpa. "Vsi dogovori glede jedrske razorožitve in omejitve jedrskega orožja morajo biti ohranjeni za ohranitev življenja na Zemlji," je dejal.

Ne spreglejte