Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2020,
9.29

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,51

8

Natisni članek

Dalmacija veter burja Hrvaška

Četrtek, 6. 2. 2020, 9.29

4 leta, 2 meseca

Dalmacija: silovita burja s priveza odtrgala italijanski tanker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,51

8

V Dalmaciji je v sredo pihal eden od najmočnejših vetrov v zadnjem obdobju. Na Paškem mostu so najmočnejši sunki burje dosegli hitrost do 217 kilometrov na uro, na Svetem Juriju, najvišjem vrhu Biokova, pa do 201 kilometer na uro. V Kaštelskem zalivu pri Splitu je veter s priveza odtrgal italijanski tanker, ki je nato nasedel. Na spletu se je pojavil tudi videoposnetek, ki kaže, kako je močan veter na avtocesti proti Dugopolju prevrnil tovornjak.

                                   Vreme po Sloveniji lahko spremljate na vreme.siol.net.

Burja s priveza odtrgala italijanski tanker

V nesreči italijanskega tankerja Rinella M pri Splitu po poročanju STA ni bil poškodovan nobeden od 22 članov posadke, v ladjo pa tudi ni vdrlo morje, tako da do onesnaženja morja ni prišlo. Tanker, ki je bil zgrajen leta 2006, je sicer dolg 179 metrov in je v lasti družbe Augusta Due iz Vidma.

Nesreča tankerja se je zgodila nekaj po eni uri zjutraj, ko so močni sunki vetra odtrgali vrvi, s katerimi je bila ladja privezana na terminalu družbe Ina nedaleč od Solina. Ladja je nato plula v zalivu, kljub navodilom luške kapitanije pa je nasedla v plitvini pri otočku Barbarinac, so dodali. Burja je porušila tudi gradbeni žerjav v bližini Zadra, medtem ko so na otoku Brač številni čolni zaradi vetra pristali na obali.

Novice Do konca tedna nas bo razveseljevalo lepo vreme #animacija

Dalmacija ostaja odrezana od sveta

Kot poroča spletni portal Index.hr, je temperatura zraka na Svetem Juriju okoli druge ure ponoči padla na -13 stopinj Celzija, zaradi močnega vetra pa je bil občutek mraza -29 stopinj Celzija. Vzdolž jadranske obale so tudi danes zaprte številne ceste, škoda pa ni nastala samo na Jadranu, ampak tudi v celinskem delu države.

Razmere v prometu ostajajo negotove, trajekti ne vozijo, samo na Masleniškem mostu pred Zadrom je veter včeraj prevrnil tri tovornjake. Burja je skupaj prevrnila sedem tovornjakov, v eno izmed prikolic pa je trčilo osebno vozilo. Zadrska policija je sporočila, da se je v eni od nesreč tovornjakov huje poškodoval 32-letni albanski državljan, v drugi pa je lažje poškodbe utrpel 26-letni voznik.

Dalmacija po poročanju Indexa tudi danes ostaja odrezana od sveta. V Makarski so posamezni sunki vetra dosegli hitrost malo pod 200 kilometrov na uro. V mestu so porušena številna drevesa, zlomljeni so reklamni panoji, škoda pa se pozna tudi na številnih avtomobilih. Splitski gasilci in njihovi kolegi iz drugih obmorskih krajev so imeli včeraj čez dan in ponoči polne roke dela tudi z gašenjem požarov, ki so bodisi izbruhnili na prostem bodisi na katerem od parkiranih vozil.

Močan veter v Kranju z okolico
Novice Posledice hudega vetra: na gimnaziji v Kranju danes odpadel pouk #video

Strehe in dele zgradb odnašalo tudi v Zagrebu

O gmotni škodi poročajo tudi s severa države. Samo na območju Zagreba so v sredo zabeležili 25 intervencij. Veter, ki je dosegel sunke okoli 80 kilometrov na uro, je odnašal strehe in dele zgradb ter izruval številna drevesa. Škoda je nastala na številnih vozilih, ki so bila parkirana v bližini stavb, ki jih je poškodoval veter.

Novice Rdeči alarm na Hrvaškem: sunki vetra tudi do 185 kilometrov na uro #video

Veter posredni krivec za eno smrtno žrtev

V Osjčkeo-baranjski županiji je bil močan veter tudi posredni krivec za eno smrtno žrtev. 63-letnica je umrla, ko je poskušala na podstrešju popraviti poškodovane ploščice, pri tem pa izgubila ravnotežje in padla. Vremenske razmere naj bi se na Hrvaškem čez dan umirile, za zdaj pa je za področje Dalmacije še vedno razglašen rdeči alarm.

Ne spreglejte