Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2023,
17.18

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

državni udar Niger

Torek, 1. 8. 2023, 17.18

9 mesecev

Množična evakuacija evropskih državljanov iz Nigra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Niger, državni udar | Na ulicah mest v Nigru so se po državnem udaru začeli zbirati protestniki. | Foto Guliverimage

Na ulicah mest v Nigru so se po državnem udaru začeli zbirati protestniki.

Foto: Guliverimage

Vse več evropskih držav se odloča za evakuacijo državljanov iz Nigra, kjer je vojaška hunta prejšnji teden prevzela oblast in odstavila predsednika Mohameda Bazouma. Doslej so se za evakuacijo odločile Francija, Nemčija, Španija in Italija. Evropska unija medtem sporoča, da oskrba Evrope z naravnim uranom kljub dogajanju v Nigru ni ogrožena.

Pred francoskim veleposlaništvom v prestolnici Niamey je bil v nedeljo protest podpornikov državnega udara, vojaška hunta pa je Parizu očitala, da želi vojaško posredovati in vrniti na oblast strmoglavljenega predsednika Bazouma.

Zaradi tega se je Francija odločila, da bo danes začela evakuacije iz Nigra in možnost za evakuacijo s francoskimi letali ponudila tudi drugim Evropejcem. Prvo letalo naj bi že vzletelo iz Pariza. Šlo naj bi za neoboroženo vojaško transportno letalo, ki bo lahko evakuiralo okoli 200 ljudi.

Po navedbah francoskega zunanjega ministrstva je v Nigru okoli 600 francoskih državljanov. Za zdaj ni znano, koliko si jih želi zapustiti državo.

državni udar, Niger
Novice Vojaki v Nigru na nacionalni televiziji razglasili državni udar #video

Nemško zunanje ministrstvo je svetovalo nekaj manj kot sto državljanom Nemčije, ki so v Nigru, naj sprejmejo ponudbo za evakuacijo s francoskimi letali. Španska vlada pa je po poročanju BBC sporočila, da se pripravlja na evakuacijo okoli 70 lastnih državljanov.

Tudi Italija bo svojim državljanom ponudila možnost, da zapustijo Niger, v ta namen bo mobilizirala lastno letalo. "Veleposlaništvo v Niameyu bo ostalo odprto z namenom prispevanja k iskanju sprave," je dodal zunanji minister Antonio Tajani.

Združenje zahodnoafriških držav (Ecowas) je v nedeljo proti pučistom v Nigru uvedlo sankcije in jim postavilo sedemdnevni ultimat za vrnitev Bazouma na oblast ter ponovno vzpostavitev ustavnega reda v državi. Vpliv ultimata bi bil zdaj lahko pod vprašajem, saj sta vojaški hunti sosednjih držav Burkine Fasa in Malija v ponedeljek izrazili podporo voditeljem prevrata. Obe sta tudi posvarili, da bi kakršnokoli vojaško posredovanje proti vodjem prevrata v Nigru veljalo za vojno napoved njunima narodoma.

Niger, državni udar
Novice Uporniški general se je razglasil za novega voditelja Nigra

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Adalbert Jahnz pa je medtem sporočil, da oskrba Evrope z naravnim uranom zaradi dogajanja v Nigru ni ogrožena. Niger je bil namreč leta 2022 drugi največji dobavitelj naravnega urana v EU, in sicer s 25-odstotnim deležem.

V EU je trenutno dovolj zalog urana, da ublažijo morebitna kratkoročna tveganja, srednjeročno in dolgoročno pa je na svetovnem trgu dovolj nahajališč za pokritje potreb Unije, je še dodal Jahnz.

Ne spreglejte