Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 7. 2023,
15.46

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

državni udar Niger

Petek, 28. 7. 2023, 15.46

9 mesecev, 1 teden

Uporniški general se je razglasil za novega voditelja Nigra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Niger, državni udar | Mednarodna skupnost je obsodila poskus vojaškega udara v Nigru in pozvala k izpustitvi predsednika države Bazouma. | Foto Guliverimage

Mednarodna skupnost je obsodila poskus vojaškega udara v Nigru in pozvala k izpustitvi predsednika države Bazouma.

Foto: Guliverimage

General Abdourahamane Tchiani, vodja predsedniške garde, ki je v sredo razglasila državni udar, se je danes razglasil za predsednika nacionalnega sveta in s tem za novega voditelja Nigra. EU je v odzivu na dogajanje v tej sahelski državi novim oblastem v Niameyu zagrozila z ukinitvijo finančne pomoči.

V televizijskem nagovoru je general Tchiani pojasnil, da je oblast prevzel med drugim zaradi gospodarskih težav in korupcije v državi. "Naše obrambne in varnostne sile so se odločile končati režim, ki ga poznate," pa je na nacionalni televiziji dejal vojaški polkovnik Amadou Abdramane.

Vojska je tuje države opozorila, naj se izognejo vojaškemu posredovanju, češ da bi to lahko imelo uničujoče posledice za Niger.

EU je danes v odzivu zagrozila z ukinitvijo pomoči Nigru. "Vsaka kršitev ustavnega reda bo imela posledice za nadaljnje sodelovanje med EU in Nigrom, vključno s takojšnjo prekinitvijo vse proračunske podpore," je zapisano v izjavi 27-članskega bloka.

Predsednika države Mohameda Bazouma je v sredo v prestolnici Niamey pridržal del pripadnikov predsednikove garde, ki so nekaj ur pozneje sporočili, da bodo vse institucije v državi začasno ukinili in zaprli državne meje, ter da bo v nočnem času do nadaljnjega veljala policijska ura.

Niger je obsežna zahodnoafriška država v osrčju Sahela, dve tretjini njene površine pa prekriva puščava. Eno najrevnejših držav na svetu, ki meji na Mali, Burkino Faso, Nigerijo, Alžirijo, Libijo, Benin in Čad, pesti nasilje skrajnih islamističnih skupin, ki v državo vdirajo iz Malija in Nigerije in izvajajo napade, delujejo pa tudi znotraj Nigra. | Foto: Shutterstock Niger je obsežna zahodnoafriška država v osrčju Sahela, dve tretjini njene površine pa prekriva puščava. Eno najrevnejših držav na svetu, ki meji na Mali, Burkino Faso, Nigerijo, Alžirijo, Libijo, Benin in Čad, pesti nasilje skrajnih islamističnih skupin, ki v državo vdirajo iz Malija in Nigerije in izvajajo napade, delujejo pa tudi znotraj Nigra. Foto: Shutterstock

Vojska je sporočila, da bo podprla voditelje puča za končanje mandata predsednika Bazouma. Državni udar pa so domnevno podprle tudi opozicijske stranke, a za zdaj še ni znano katere.

Mednarodna skupnost je obsodila poskus vojaškega udara v Nigru in pozvala k izpustitvi predsednika države Bazouma. K predsednikovi takojšnji izpustitvi so med drugim pozvali iz EU in ZN, slednji pa so tudi začasno ustavili humanitarne operacije v Nigru.

 

Ne spreglejte