Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2011,
11.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ratko Mladić stroški Srbija

Sobota, 18. 6. 2011, 11.05

8 let

Mladić bo Srbijo zaprosil, naj prevzame stroške obrambe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Haaški obtoženec Ratko Mladić bo Srbijo zaprosil, naj prevzame stroške njegove obrambe na Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Pred sodiščem se bo moral nekdanji poveljnik bosanskih Srbov zagovarjati zaradi zločinov, storjenih v BiH, poroča beograjski časnik Blic.

"Beograd naj se odloči, če bo pomagal svojemu državljanu" Kot je za Blic povedal Mladićev odvetnik Miloš Šaljić, bo Mladićeva družina preko odvetnikov Srbiji poslala zahtevo, da prevzame stroške obrambe obtoženega generala na haaškem sodišču.

"Zahtevo po financiranju Mladićeve obrambe in verjetno tudi stroškov družine, povezanih z obiskom pri obtožencu v Haagu, bomo predložili vladi v Beogradu, ta pa se naj odloči, ali bo pomagala svojim državljanom," je pojasnil Šaljić. Mladić bo za pomoč zaprosil tudi oblasti v Republiki srbski, naj prispevajo sredstva za njegovo obrambo.

V Srbiji velja zakon o sodelovanju s haaškim sodiščem, ki zagotavlja finančno pomoč obtoženim, ki so se prostovoljno predali, da bi se zagovarjali pred sodiščem, česar pa Mladić ni storil. 69-letnega Mladića so srbske varnostne sile po 16 letih na begu 26. maja prijele v vojvodinski vasi Lazarevo.

Mladić, ki je 3. junija prvič stopil pred sodnike haaškega sodišča, se mora do naslednjega naroka 4. julija izjasniti, kateri odvetnik ga bo zagovarjal pred sodiščem. Kot je povedal Šaljić, bodo Mladićevo obrambo vodila skupina odvetnikov, razdeljenih v tri ekipe. V eni bodo trije ali štirje odvetniki, ki bodo spremljali Mladićevo sojenje v Haagu, ostali dve ekipi pa bosta v Beogradu in Republik srbski, kjer bosta zbirali izjave prič in pripravljali potrebne dokaze.

Skupino bodo sestavljali odvetniki iz Srbije in Republike srbske, ki se pretežno ukvarjajo s kazenskim pravom, ki so kot obramba sodelovali na haaških sojenjih in ki se spoznajo na potek sojenja v Haagu. V njej bo tudi vsaj en tuj odvetnik. Šaljić bo, kot je še pojasnil, v beograjski ekipi in bo koordiniral delo odvetnikov v Srbiji in Republiki srbski, še poroča Blic.

Mladića obtožnica v 11 točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH in genocida v Srebrenici, kjer je bilo leta 1995 ubitih več kot 8000 Bošnjakov.

Ne spreglejte