Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 6. 2013,
13.17

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zoran Milanović Alenka Bratušek

Sobota, 22. 6. 2013, 13.17

8 let, 3 mesece

Milanović ponovil, da postopki v zvezi z LB na hrvaških sodiščih ne bodo ustavljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
EU je priložnost za nadaljevanje političnega in gospodarskega sodelovanje ter dialoga med državama, sta poudarila slovenska premierka in hrvaški premier, Alenka Bratušek in Zoran Milanović.

Premierja sta se srečala v Opatiji. Ob tem je Bratuškova poudarila, da sta sodelovanje in dialog "absolutno edina in prava pot". "Mislim, da bomo v novi evropski družini imeli veliko priložnosti za pogovore tako o političnem in tudi gospodarskem sodelovanju", je dejala.

Milanović: Odnosi počasi, a zanesljivo plujejo proti mirnejšim in varnejšim vodam Milanović je napovedal, da je srečanje le eno od rednih podobnih delovnih srečanj, odkar sta oba na premierskem položaju, ter da bodo sledila nova tako v Sloveniji kot na Hrvaškem.

"Gre za redna posvetovanja. Nič več in nič manj. Odnosi počasi, a zanesljivo plujejo proti mirnejšim in varnejšim vodam", je dejal Milanović. Izpostavil je, da bo Hrvaška zelo kmalu članica EU, ter da bosta potem obe državi v situaciji, ko bosta morali sodelovati, če želita napredovati in se boriti za nove trge.

Hrvaški premier je še dejal, da je potrebno sodelovati pri skupnih ciljih in interesih ter večkrat izpostavil gospodarsko sodelovanje.

Bratuškova je v odgovoru na novinarsko vprašanje o kritikah zaradi prodaje Mercatorja hrvaškem koncernu Agrokor dejala, da je hrvaškega kolega Milanovića seznanila s slovenskimi odzivi in težavami, s katerimi se srečuje. Ponovila je, da ni njena vlada tista, ki je prodala Mercator, temveč gospodarske družbe. Ponovila je, da "noče, ne želi in niti sme vplivati" na odločitve lastnikov Mercatorja.

"Upam, da so se lastniki izpogajali za dobre pogoje za zaposlene in dobavitelje, ter da bo to konec koncev dobro tudi za Slovenijo. Če bo posel uspešen in bomo zadovoljni vsi, Hrvati in Slovenci, bo to dobro za obe državi. Kot predsednica vlade se v ta posel ne vpletam", je izjavila slovenska premierka.

"Niti jaz", je nadaljeval Milanović. Gre za gospodarsko transakcijo, ki je javnost v Sloveniji vidi na en, javnost na Hrvaškem pa na drug način.

"Gre za posel, denar, promet, dobiček, tudi izdelke in delovna mesta" "Pomembno je, da se združujemo na nek način, imamo podoben trg, danes je v prednosti ena stran, jutri druga, potem pa nekdo tretji. Pomembno je, da tega ne doživljamo z nacionalnimi strastmi. Gre za posel, denar, promet, dobiček, tudi izdelke in delovna mesta", je še dejal predsednik hrvaške vlade.

"To, da je Slovenija za Mercator dobila dvakrat manj denarja, kot bi lahko pred letom dni, je lekcija za vse nas", je še dejal Milanović.

Predsednica slovenske vlade je Hrvaški ponovno čestitala za vstop v EU ter Hrvaški, ki bo 1. julija postala nova članica EU, zaželela dobrodošlico. Izrazila je tudi pripravljenost, da Slovenija, če bo potrebno, še naprej z nasveti pomaga Hrvaški.

Na novinarsko vprašanje glede izvajanje memoranduma za reševanje spora o Ljubljanski banki, je Milanović ponovil, da postopki v zvezi z LB na hrvaških sodiščih ne bodo ustavljeni.

"V memorandumu je omenjeno, da bodo procesi ustavljeni, da bo zastoj in ne da bodo tudi prekinjeni, da jih več ne bo. Mi v dobri veri spoštujemo svoje obveznosti in bo to tudi nadaljevali. Upam, da bo problem rešen. Spoštovali bomo napisano in podpisano, tudi več kot to", je odgovoril Milanović.

Bratuškova je novinarjem odgovorila, da ni nobenega posebnega razloga, da sta se sešla v Opatiji z Milanovićem in ne 30. junija na slovesnosti v Zagrebu ob vstopu Hrvaške v EU. "Je pa res, da imamo danes nekaj več časa za pogovor, kot bi ga imeli v nedeljo", je dodala.

Milanović je dodal, da ni običajno, da na prireditve, kot bo nedeljska, prideta tako predsednik kot premier neke države. Oba sta potrdila, da se bosta srečala tudi v sredo in četrtek v Bruslju.

Srečanje v Opatiji je prvo srečanje Bratuškove in Milanovića na Hrvaškem. Hrvaški premier je bil sicer prvi tuji gost Bratuškove, potem ko je marca prevzela položaj predsednice vlade. Takrat sta ocenila, da so odnosi med državama dobri ter poudarila pomembnost sodelovanja.

Hrvaški premier se je namreč na povabilo slovenske kolegice 2. aprila v DZ udeležil ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU. Slovenija je pogodbo ratificirala, potem ko sta državi marca podpisali memorandum za reševanje spora o Ljubljanski banki.

Ne spreglejte