SiolNET. Novice Svet
0,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Migrante iz Bihaća premeščajo v center blizu Slovenije

0,89

termometer

migranti bihać
Foto: Reuters

Policija v BiH je več sto nezakonitih migrantov, ki so se zadrževali v mestu Bihać na severozahodu države, v torek prepeljala v začasni migrantski center Vučjak blizu meje s Hrvaško. Policija unsko-sanskega kantona je migrante premestila kljub opozorilom tamkajšnjih oblasti, da v centru Vučjak ne morejo več učinkovito skrbeti za prebežnike.

Oblasti unsko-sanskega kantona so potrdile, da so v torek v Vučjak premestili od 400 do 500 migrantov, ki so v zadnjem času živeli v Bihaću na javnih površinah, v zapuščenih objektih ali objektih, ki niso registrirani za namestitev.

Policijska akcija premeščanja migrantov se je v Bihaću začela v torek popoldne. Prav tedaj je župan tega mesta Šuhret Fazlić na novinarski konferenci v Sarajevu povedal, da se tamkajšnje oblasti ne morejo več učinkovito spopadati z migrantsko krizo brez finančne pomoči vlade BiH. Po njegovih besedah prav Bihać in unsko-sanski kanton nosita največje breme migrantske krize v BiH.

Center brez pitne vode

Dejal je še, da bodo zaradi pomanjkanja denarja za zagotavljanje vode, hrane in zdravstvene oskrbe migrantov v ponedeljek morali ustaviti pomoč ljudem v Vučjaku.

migranti Novice V Bihaću aretirali migranta, osumljenega uboja petih ljudi

V centru v Vučjaku je bilo pred policijsko akcijo od 550 do 700 migrantov. V centru je organizirano šotorsko naselje, nimajo pa vira pitne vode, je poročala regionalna televizija N1.

Aktivisti opozarjajo na kaotičnost razmer

Aktivisti lokalnega Rdečega križa so opozorili, da v centru ni več prostora za nove šotore. Ob tem niso izključili možnosti, da bodo v centru nastopile kaotične razmere. Če se bo to zgodilo, bodo morali iz varnostnih razlogov umakniti del svojih prostovoljcev, so opozorili po poročanju N1.

Norice, vodene koze Novice Na Hrvaškem sprožili ukrepe proti epidemiji ošpic

Po besedah župana Fazlića je na območju unsko-sanskega kantona ob meji s Hrvaško približno 6.000 migrantov. Vsi iščejo priložnost, da bi mimo mejnih prehodov zapustili BiH in se čez Hrvaško napotili proti drugim državam članicam Evropske unije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin