Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
8.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 24. 1. 2013, 8.56

8 let

Merklova se je pripravljena pogajati o statusu Velike Britanije znotraj EU-ja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemška kanclerka je v luči Cameronovega govora, v katerem je državljanom obljubil referendum o članstvu države v EU-ju, izrazila pripravljenost, da si Velika Britanija ponovno izpogaja svoj status.

Britanski premier David Cameron je v Londonu v težko pričakovanem govoru državljanom Otoka v primeru zmage na volitvah leta 2015 obljubil referendum o članstvu države v Uniji. To bo referendum s preprostim vprašanjem: EU – da ali ne, je dejal. Najprej mora sicer na volitvah zmagati.

"Evropa pomeni tudi, da je treba vedno sklepati poštene kompromise" "Evropa pomeni tudi, da je treba vedno sklepati poštene kompromise. V teh okvirjih smo se seveda pripravljeni pogovarjati o britanskih željah," je v odzivu na Cameronov govor poudarila Angela Merkel. "Nemčija in tudi jaz osebno si želim, da bi Velika Britanija ostala pomemben in aktiven del EU-ja," je še dejala kanclerka, ki meni, da je še dovolj časa, da pride do dogovora z Veliko Britanijo, trenutno je namreč v ospredju pogajanj evropskih partnerjev nov evropski proračun za obdobje 2014–2020.

"EU se reformira od znotraj navzven in ne s pobegom iz njega" Na neki način je Veliko Britanijo podprla tudi nizozemska vlada, ki je državo pozvala k boju za reformo EU-ja. Nizozemska z zahtevami Camerona po reformah v več točkah soglaša, je povedal nizozemski zunanji minister Frans Timmermans. "A EU se reformira od znotraj navzven in ne s pobegom iz njega," je še pripomnil Timmermans, a napovedani referendum označil za britansko notranjo zadevo.

Na Otoku so odzivi na Cameronov govor v predvolilnem duhu različni. Medtem ko so ga konservativci pričakovano pozdravili, vodja koalicijskih liberalcev Nick Clegg svari pred negotovostjo, vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband pa govori o "veliki igri na srečo". Britanski politični analitiki v prvi vrsti izpostavljajo, da mora seveda Cameron na volitvah najprej zmagati, kar ne bo lahko. Opozarjajo tudi, da lahko "s slabimi kalkulacijami dejansko nehote odpelje državo iz Unije".

Ne spreglejte