SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Švedskem vsako drugo gospodinjstvo predstavlja samski odrasli brez otrok, kaj pa v Sloveniji?

4

termometer

Na ravni celotne EU in tudi v Sloveniji se najhitreje povečuje število enočlanskih gospodinjstev brez otrok. Tako se povprečna velikost gospodinjstev vztrajno manjša v celotni EU z izjemo Hrvaške.

Slovenija se približuje evropskim oblikam gospodinjstev V Sloveniji je leta 2014 največ, to je več kot dve tretjini gospodinjstev, živelo brez otrok. Takih gospodinjstev je vseeno 1,2 odstotne točke manj od povprečja Evropske unije (EU). Podatek, da smo imeli leta 2005 za 4,6 odstotne točke manj gospodinjstev brez otrok od povprečja EU, kaže, da se Slovenija po obliki gospodinjstev vedno bolj približuje takšnim, kot jih poznajo drugod po Uniji.

Delež gospodinjstev z otroki se v Sloveniji zmanjšuje Število gospodinjstev brez otrok se je v Sloveniji glede na leto 2005 povečalo, in to za 6,9 odstotne točke. Najbolj na račun gospodinjstev z enim otrokom, ki jih je pri nas 4,2 odstotne točke manj kot leta 2005.

Hrvaška edina v EU z večjo povprečno velikostjo gospodinjstva Povprečna velikost gospodinjstva se je v EU od leta 2005 do leta 2014 zmanjšala z 2,5 na 2,4 osebe na gospodinjstvo. V Sloveniji se je povprečna velikost gospodinjstva v enakem obdobju zmanjšala za 0,3 osebe na gospodinjstvo. Hrvaška je edina članica EU, ki je leta 2014 glede na leto 2005 povečala povprečno število članov na gospodinjstvo, in sicer za 0,1.

Irska in Ciper imata v EU največ gospodinjstev z vsaj dvema otrokoma Med državami EU z največjim odstotkom gospodinjstev brez otrok najdemo razvite države, kot so

- Nemčija, - Finska, - Avstrija - in Švedska.

Največ gospodinjstev z enim otrokom najdemo v nekoliko bolj revnih članicah EU, kot sta

- Portugalska in - Romunija.

Irska in Ciper imata v EU največji delež gospodinjstev z dvema ali več otroki.

Vsako tretje domače gospodinjstvo: samski odrasli brez otrok Podobno kot v EU je tudi v Sloveniji tretjina gospodinjstev v obliki samskih odraslih brez otrok. Takih tipov gospodinjstva je bilo leta 2014 za 8,7 odstotne točke več kot leta 2005.

Glede na leto 2005 se je v Sloveniji povečalo samo še število gospodinjstev s parom brez otrok. Preostali tipi gospodinjstev so se zmanjševali, še najbolj število netradicionalnih oblik gospodinjstva. Za netradicionalne oblike štejemo vse oblike gospodinjstev, kjer ne gre za samske odrasle in mešane pare. Tipi gospodinjstev v Sloveniji sicer zelo sledijo povprečju na ravni EU.

Med netradicionalnimi oblikami družin prevladuje Hrvaška Na Švedskem skoraj polovico gospodinjstev sestavljajo samski odrasli brez otrok. Ta oblika gospodinjstva predstavlja najbolj razširjen tip gospodinjstev v EU. Švedski po tem merilu sledi še nekaj bogatih članic EU: - Danska, - Finska in - Nemčija.

Pričakovano največ tradicionalnih oblik družine (par z otrokom) najdemo v članicah, kjer imajo največ gospodinjstev z dvema ali več otroki, to sta Irska in Ciper

Največji delež netradicionalnih oblik gospodinjstev najdemo na Hrvaškem in v Romuniji. Ta podatek preseneča predvsem z vidika velikega števila vernikov na Hrvaškem. Na Hrvaškem se je po zadnjem popisu leta 2011 za ateiste razglasilo šest odstotkov prebivalcev, kar je 14 odstotnih točk manj od EU-povprečja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin