SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Merklova proti dvigu davkov in novem zadolževanju

3

termometer

Nemška kanclerka Angela Merkel je zagotovila, da za financiranje obljubljenega v predvolilnem programu vladajočih krščanskih demokratov (CDU) ne bodo dvigali davkov ali se na novo zadolžili.

Predvolilni program, ki sta ga sestrski stranki sprejeli v nedeljo, so mnogi medtem že označili za nerealnega.

"Storiti moramo vse za spodbujanje rasti, ustvarjanje novih delovnih mest in preprečevanje česarkoli, kar bi lahko to ogrozilo. Zato smo tako močno proti dvigu davkov," je na predstavitvi predvolilnega programa na konferenci stranke v Berlinu dejala Merklova.

"Želimo začeti odplačevati naš dolg" Kanclerka je še zagotovila, da se v primeru ponovne izvolitve 22. septembra njena konservativna vlada ne bo na novo zadolževala. "Smo v položaju, ko lahko rečemo, da želimo začeti odplačevati naš dolg. To bi bilo prvič v zadnjih desetletjih in tega si želimo," je dejala.

Opozicijski socialni demokrati (SDP), ki po javnomnenjskih raziskavah močno zaostajajo za stranko CDU pod vodstvom Merklove, je v nedeljo sprejeti 120-stranski program za naslednja štiri leta v vladi krščanskih demokratov označila za "knjigo pravljic". Dvom o uresničljivosti predvolilnih obljub v luči varčevalnih ukrepov pa je izrazilo tudi poslovno krilo CDU.

V prihodnjih štirih letih od 30 do 40 milijard evrov? Predvolilni program krščanskih demokratov sicer natančno ne opredeljuje, koliko sredstev bi v primeru zmage na volitvah porabili v prihodnjih štirih letih, a nekateri ocenjujejo, da naj bi šlo za od 30 do 40 milijard evrov.

Program sicer vsebuje veliko obljub o podporah nemškim družinam in upokojencem, za okrepitev izobraževalnega sistema in raziskav, napovedujejo pa tudi višje investicije v gradnjo cestne infrastrukture. Zgolj za modernizacijo nemških avtocest naj bi v naslednjih štirih letih namenili 25 milijard evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin