Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2011,
14.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Angela Merkel Boris Tadić srečanje

Torek, 23. 8. 2011, 14.50

8 let

Merklova: Prihodnost Srbije je v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemška kanclerka Angela Merkel je po pogovorih s srbskim predsednikom Borisom Tadićem v Beogradu poudarila, da Nemčija želi, da bi Srbija postala članica Evropske unije.

Novinarska konferenca Tadića in Merklove je bila neobičajno "iskrena" in "brez diplomatskih rokavic". Tako nemška kanclerka kot srbski predsednik sta bila jasna, ostra in odločna. Po besedah nemške kanclerke Nemčija vidi prihodnost Srbije v EU in bo storila vse, da bi Srbija uspešno končala pot v unijo na podlagi evropskih načel, je še sporočila nemška kanclerka. Merklova: Srbija naj se EU približuje postopoma Tadiću je Merklova predlagala, naj se Srbija postopoma približuje EU. Po njenih besedah je evropska perspektiva Srbije pomembna za stabilnost celotne regije.

Pozvala k nadaljevanju dialoga s Prištino

Ob tem je opozorila na nujnost napredka v odnosih med Srbijo in Kosovom, saj brez tega Srbija ne more pričakovati napredka v približevanju uniji. "Vem, da težav ni mogoče rešiti čez noč, a verjamem, da jih je mogoče rešiti," je dejala. Merklova je tudi izrazila nasprotovanje enostranskim potezam pri reševanju kosovskega vprašanja in pozvala k nadaljevanju dialoga med Beogradom in Prištino.

Dialog pod okriljem EU je zastal julija zaradi carinskega spora med Beogradom in Prištino, ki se je konec julija stopnjeval v napetosti na severu Kosova.

Merklova: Želimo rezultat tega dialoga "Želimo rezultat tega dialoga," je po pogovorih s Tadićem poudarila Merklova. "Poletje ni bilo dobro in je prineslo na površje zadeve, za katere smo mislili, da so že za nami," je bila ostra. Zahtevala je tudi nemoteno delo misije EU na Kosovu in odpravo dvojnih struktur na severu Kosova, kjer srbska večina trenutno ne upošteva Prištine.

"Potrebujemo uspeh tako za Srbijo kot za vso Evropo," je dejala Merklova. Izrazila je še prepričanje, da ne more biti mirne združene Evrope brez miru na Balkanu.

Tadić: Kosova ne bomo priznali

Tadić pa je ponovil, da njegova vlada ne bo priznala Kosova, temveč išče bolj pragmatično rešitev, ki bi ustrezala tako Srbom kot kosovskim Albancem. Ob tem je posvaril, da Srbije ne bi smeli postaviti pred izbiro, ko bi morala priznati Kosovo ali se odpovedati članstvu v uniji.

Tadić je še izpostavil stališče Srbije, da je treba pri reševanju vseh vprašanj na Zahodnem Balkanu upoštevati stabilnost celotne regije. "Tudi danes se soočamo z zelo zapletenimi vprašanji, med njimi je vprašanje Kosova. Srbija si ne domišlja, da lahko v EU prinese konflikt in želi rešiti konflikte na Zahodnem Balkanu," je dejal.

Merklova želi preprečiti vnašanje nerešenih konfliktov v EU Prav to - vnašanje nerešenih konfliktov v EU v naslednjih širitvah unije - želi s svojo odločno držo preprečiti tudi Merklova. Ne želi namreč, da bi se ponovil scenarij z Bolgarijo in Romunijo, ki sta članici unije postali, čeprav nista v celoti izpolnili zahtev unije glede boja proti korupciji in reforme pravosodja.

Nemška kanclerka je obisk v Beogradu dopoldne začela s srečanjem z vdovo nekdanjega srbskega premiera Zorana Đinđića, Ružico Đinđić, zaključila pa ga je s pogovori s srbskim premierom Mirkom Cvetkovićem.

Na srečanju s predsednikom srbske vlade je nemška kanclerka ocenila, da obstaja velik potencial za nadaljnji razvoj gospodarskega sodelovanja med Nemčijo in Srbijo. Pri tem je izpostavila področje infrastrukture in energetike, še posebej, kar zadeva obnovljive vire energije. Po njenih besedah bi morala Srbija posebno pozornost nameniti razvoju malih in srednje velikih podjetij.

Ne spreglejte