Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2011,
7.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Angela Merkel

Ponedeljek, 22. 8. 2011, 7.12

8 let

Merklova na obisku v Zagrebu in Beogradu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemška kanclerka se bo na obisku v Zagrebu posvetila predvsem odločilni vlogi Nemčije pri zaključku hrvaških pristopnih pogajanj z EU, v Beogradu pa podpori Nemčiji pri približevanju Srbije uniji.

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo danes in v torek mudila na obisku na Hrvaškem in v Srbiji. V Zagrebu se bo visoka gostja sestala s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem in premierko Jadranko Kosor. Kot so poudarili v Berlinu, bodo na dnevnem redu dvostranska in mednarodna vprašanja ter razmere v državah Zahodnega Balkana. Gostiteljem bo tudi čestitala ob 20-letnici hrvaške samostojnosti in ob nedavnem uspešnem zaključku pristopnih pogajanj. Še isti dan iz Zagreba v Beograd Še drevi bo nato Merklova odpotovala v Beograd, kjer se bo v torek pogovarjala s srbskim predsednikom Borisom Tadićem in premierom Mirkom Cvetkovićem, srečala pa se bo tudi z vdovo leta 2003 ubitega premiera Zorana Đinđića, Ružico Đinđić, in s štipendisti Đinđićevega sklada. Kot so sicer pojasnili v Beogradu, obisk Merklove ni povezan z nedavno zaostritvijo napetosti na severu Kosova, saj je bil dogovorjen že veliko pred tem. Visoko gostjo sicer nameravajo seznaniti z napredkom pri približevanju Srbije EU, vključno z izpolnitvijo sodelovanja s haaškim sodiščem in potekom neposrednega dialoga s Prištino.

Po napovedih analitikov bo prav Kosovo in z njim povezana pot Srbije v EU v torek glavna tema pogovorov.

Normalizacija odnosov s Prištino je predpogoj napredka proti EU Ali bo kanclerka - katere beseda ima veliko težo in katere podpore si Srbija, ki že leto dni upa na status kandidatke za članstvo v uniji, še posebej želi - Srbiji v zvezi s Kosovom postavila kakšno konkretno zahtevo, je predmet ugibanj. A sodeč po minulih izjavah je stališče Berlina jasno: normalizacija odnosov s Prištino je predpogoj napredka proti EU. To pa seveda še ne pomeni, da bi Berlin od Beograda lahko zahteval priznanje kosovske neodvisnosti.

Nemška kanclerka bo konec meseca obiskala tudi Slovenijo.

Ne spreglejte