SiolNET. Novice Svet
4,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Merklova močno zaskrbljena. Okoli božiča dnevno 19 tisoč okužb?

4,15

termometer

Angela Merkel
Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je močno zaskrbljena ob ponovnem naraščanju okužb z novim koronavirusom v državi. Če jim ne bo uspelo učinkovito zajeziti lokalnih žarišč okužb in če ljudje ne bodo sledili predpisanim ukrepom, bi imeli lahko okoli božiča v Nemčiji po več kot 19 tisoč okužb dnevno.

V Nemčiji v zadnjem času potrdijo okoli 2.000 novih okužb dnevno - v nedeljo so jih po današnjih podatkih Inštituta Roberta Kocha (RKI) 1.192, dan pred tem pa 1.411. Nižji številki sta posledica tega, da je bil konec tedna, saj so jih v petek potrdili več kot 2.500, največ po aprilu, navaja STA.

V Nemčiji je treba na vsak način ustaviti eksponentno rast

Merklova naj bi svojo zaskrbljenost danes izrazila v videokonferenci s člani predsedstva njenih krščanskih demokratov (CDU). Opozorila je na skrb vzbujajoče smernice po bolj ali manj vsej Evropi in poudarila, da je treba v Nemčiji na vsak način ustaviti eksponentno rast okužb.

Postopek testiranje covid-19, bris, test, koronavirus Novice V nedeljo potrdili 39 novih okužb #video

Skrbi jo nemško gospodarstvo

Že v torek bo potekala videokonferenca Merklove z ministrskimi predsedniki nemških zveznih dežel, na kateri bodo ti znova razpravljali o tem, kakšne ukrepe zaradi naraščanja okužb sprejeti na državni in deželni ravni. Poudarek naj bi pri tem namenili šolam in vrtcem ter gospodarstvu, kanclerko naj bi še posebej skrbelo stanje zadnjega, piše STA.

Nemčija rešilec Foto: Reuters

Verjamejo v virus, a se ne bojijo

Hamburški center za ekonomijo zdravja (HCHE) je medtem objavil izsledke raziskave, opravljene med 8. in 19. septembrom. Ti kažejo, da vse več Nemcev verjame, da obstaja velika nevarnost okužbe z novim koronavirusom, a jih kljub temu vse manj spoštuje ukrepe, ki naj bi pomagali zajeziti epidemijo.

Skoraj četrtina Nemcev se izpostavlja visokemu tveganju za okužbo, so ugotovili raziskovalci, kar je za tri odstotne točke več kot junija. Ljudi je očitno vedno bolj strah, a obenem se med njimi širi naveličanost, menijo.

Tako na primer pravila o ohranjanju varne medsebojne razdalje upošteva le še 45 odstotkov vprašanih. Aprila se je na primer pozdravnim objemom, stiskom rok in poljubom izogibalo kar 77 odstotkov Nemcev, zdaj je takih le še 58 odstotkov. Le še 39 odstotkov Nemcev dosledno sledi navodilom epidemiologov glede higiene rok, še piše STA.

Koronavirus v Madridu Novice V Madridu delno zaprtje že za milijon ljudi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin